HUMAN RIGHTS WATCH

IZVJEŠĆE UGLEDNE ORGANIZACIJE OTKRILO STRAŠNU POZADINU BORBE ZA RESURSE U AMAZONIJI Bande su ondje ubile više od 300 osoba

 Ueslei Marcelino, Bruno Kell/REUTERS; Profimedia, UPI

Više od 300 osoba ubijeno je u posljednjem desetljeću u sukobima zbog korištenja zemljišta i resursa u Amazoniji povezanih s kriminalnim organizacijama koje profitiraju od ilegalnog krčenja šuma, objavljeno je u utorak u izvješću Human Rights Watcha.

Samo 14 slučajeva završilo je na sudu, objavila je neprofitna organizacija u izvješću temeljenom na 170 intervjua.

"To zaista pokazuje kolika je razina nekažnjavanja. Istraga i odgovornost su zaista podbacili", rekao je Cesar Munoz, viši istražitelj HRW-a za Reuters.

Ured brazilskog predsjednika nije odgovorio na upit za komentarom.

Oko 60 posto amazonskih prašuma koje se smatraju ključnima u borbi protiv klimatskih promjena nalazi se u Brazilu.

Ove godine je naglo poraslo uništavanje šuma, a zbog najvećeg broja požara od 2010. godine širom svijeta osuđuje se politika predsjednika Jaira Bolnosara koji zagovara otvaranje Amazonije za razvoj.

Human Rights Watch obišao je nekoliko brazilskih država od 2017. do prve polovice 2019. i u objavljenom izvješću utvrdio da je gotovo pola ubojstava povezano s krčenjem šuma u sjevernoj Pari.

U gradu Novo Progresso u Pari tužitelji sumnjaju da je koordinirana skupina 10. kolovoza zapalila šume i pašnjake.

Bolsonaro je oslabio brazilsku agenciju za zaštitu okoliša Ibamu, smanjio joj proračun za 25 posto i ograničio terenske službenike da unište opremu onih koji počine kaznena djela protiv okoliša.

Bivša ministrica za okoliš i predsjednička kandidatkinja Marina Silva rekla je da je izvješće dokaz zaostajanja Brazila po pitanju okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 21:28