POVIJESNI DAN

Izvor iz EU: Rusi ga pritišću, ali bez utjecaja. Očekujemo da za tri dana Vučić de facto prizna Kosovo!

U ponedjeljak u Bruxelles stižu Vučić i Kurti. U EU svi očekuju bespogovorno prihvaćanje sporazuma

Aleksandar Vučić; Albin Kurti

 Tobias Schwarz, Ludovic Marin/Afp/

Europska unija očekuje da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti na sastanku u ponedjeljak u Bruxellesu prihvatiti europski prijedlog o normalizaciji odnosa bez daljnjih razgovora.

- Očekujemo da prihvate prijedlog, ne očekujemo raspravu o sadržaju jer su oba lidera već odavno upoznati s tekstom. Razgovori će više biti o implementaciji tog dokumenta, uključujući i vremenske rokove, rekao je novinarima u Bruxellesu jedan visoki dužnosnik EU govoreći uoči sastanka u ponedjeljak.

Dodao je kako su i Vučić i Kurti u načelu prihvatili sporazum na brojnim sastancima s izaslanicima EU, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Francuske i Italije, te stoga očekuju i konkretne rezultate sa sastanka u ponedjeljak u Bruxellesu.

Isti izvor očekuje da će najteži dio razgovora biti onaj o osnivanju Asocijacije općina sa srpskom većinom na Kosovu, nešto čemu se Kurti protivio. Ali, u EU kažu da se ta obveza mora ispuniti bez uvjeta.

- Prihvaćanjem prijedloga o osnovnom sporazumu automatski se prihvaća i implementacija obveze o Asocijaciji. To je i dio europskog prijedloga, rekao je isti izvor, podsjetivši da su na to pozvali zajedno svi lideri EU zaključcima sa sastanka Europskog vijeća.

Ovaj visoki dužnosnik EU je priznao da ovaj prijedlog nije ‘sveobuhvatni sporazum‘ kojem je EU dosad težila, ali da je to ‘maksimum koji je moguć u ovim okolnostima‘.

- Mnogi kažu da ovaj Sporazum znači de facto priznanje. To je točno, sporazum doista znači de facto priznanje, rekao je on i dodao kako EU vjeruje da će svi imati koristi od normalizacije odnosa Kosova i Srbije jer će to olakšati kretanje ljudi i roba, pružiti mnoge ekonomske prilike i pomoći na putu prema EU i Kosovu i Srbiji.

Visoki izvor iz EU je rekao da je vidljivo kako Rusija pokušava vršiti pritisak na Beograd da ne prihvati ovaj sporazum, ali da su u EU od predsjednika Vučića dobili signale da takve poruke Rusije na njega nisu utjecale.

- Ovaj prijedlog ima snažnu potporu svih 27 članica EU. Rusija je, preko svog veleposlanika u Beogradu, slala poruke kako sada nije vrijeme za taj sporazum, da se treba pričekati dok se ne stvori novi svjetski poredak. Takve poruke vidimo kao pritisak na Vučića da odbije prijedlog. Međutim, ne vidimo da taj pritisak Rusije ima utjecaja na Vučića, već samo na dio oporbe u Srbiji, rekao je ovaj izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:36