NEMA OPASNOSTI ZA LJUDE

Izvor radioaktivnog joda je Institut u Budimpešti! Direktor: Stalno ga ispuštamo. Ovaj put je bilo više od očekivanog

Institut je priznao emitiranje većih količina radioaktivnog joda 131 od uobičajenih, ali negira da su oni izvor sporne povišene radijacije.
A man is checked for radiation after arriving at a vehicle decontamination center at J-Village, a soccer training complex now serving as an operation base for those battling Japan's nuclear disaster at the tsunami-damaged Fukushima Dai-ichi nuclear plant, in Fukushima prefecture, Japan, Friday, Nov. 11, 2011. (AP Photo/David Guttenfelder, Pool)
 AP

Povišene razine radioaktivnog joda 131, otkrivene u nekoliko europskih zemalja, najvjerojatnije dolaze iz mađarskog istraživačkog instituta , priopćeno je u četvrtak iz Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) , javlja AFP.

Mađarski dužnosnici kažu kako je vjerojatni izvor curenja Institut za izotope u Budimpešti, stoji u izvješću.

Institut je priznao emitiranje većih količina radioaktivnog joda 131 od uobičajenih, ali negira da su oni izvor sporne povišene radijacije.

"Razine radijacije u Mađarskoj samo su malo veće oko Budimpešte nego li u ostatku zemlje", tvrdi Mihaly Lakatos iz Instituta.

"Kad bi izvor povišene radioaktivnosti bila Budimpešta, razine izmjerene ovdje bile bi mnogo više."

Direktor Instituta Joszef Kornyei rekao je da se određena količina neprestano se ispušta.

- U ovome slučaju, međutim, bila je viša od očekivane", rekao je on, javlja mađarska novinska agencija MTI.

11. studenog, nekoliko zemalja, uključujući Poljsku, Slovačku, Austriju, Mađarsku i Češku, upozorile su IAEA-u na povišene razine radioaktivnog joda 131.

Agencija je priopćila kako su izmjerene razine niske, te da nema opasnosti za ljudsko zdravlje. Dužnosnici su izjavili da je količina emitiranog radioaktivnog materijala jednaka 0.01 mikrosiverta . Prosječna osoba godišnje je izložena radijaciji od 2.400 mikrosiverta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 04:42