KRIZA U ODNOSIMA

IZVORI IZ RUSKOG VELEPOSLANSTVA ZA JUTARNJI 'Da, poduzet ćemo protumjere prema Hrvatskoj zbog protjerivanja našeg diplomata!'

 
Kolinda Grabar-Kitarović, Vladimir Putin, Andrej Plenković
 Profimedia, CROPIX

”Rusija će poduzeti protumjere prema Hrvatskoj nakon odluke o protjerivanju jednog našeg diplomata iz Hrvatske”, rečeno je Jutarnjem iz izvora bliskog ruskom veleposlanstvu u Zagrebu. Hoće li te mjere uključiti i protjerivanjem jednog ili više hrvatskih diplomata iz Moskve za sada nije poznato.

Odlukom hrvatske Vlade o proglašavanju jednog ruskog diplomata 'personom non grata' krajnje je razočaran i ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov. Ruski izvori tvrde da se ovom odlukom ”uništavaju napori Rusije za poboljšanje hrvatsko-ruskih odnosa i to oko nečega gdje ne postoje dokazi”. Ruska strana posebno je kritična što je odluka o protjerivanju ruskog diplomata donesena ”upravo u vrijeme velike tragedije koja se dogodila u Rusiji”.

U hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi diplomatsku misiju vodi veleposlanik Tonči Staničić, ministar savjetnik je Maja Foretić-Pećnik, vojni izaslanik pukovnik Ljubomir Šakić, diplomatski savjetnici su Siniša Ivanec i Petra Petrić, dok je savjetnik Marko Paškvan, a drugi tajnik Maja Ivanec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:35