OKLAHOMA I FLORIDA

Izvršena smrtna kazna nad dvojicom ubojica i silovatelja

 Oklahoma Department of Corrections

OKLAHOMA CITY/TALLAHASSE - Nakon što je američki Vrhovni sud u četvrtak odbio žalbu u petak je nad Charlesom Warnerom, osuđenim silovateljem i ubojicom 11-mjesečne djevojčice izvršena smrtna kazna u Oklahomi, a gotovo istovremeno je na Floridi pogubljen Johnny Kormondy koji je u 1993. ubio bankara Garya McAdamsa i silovao njegovu suprugu.

Warner je osuđen 1997. za silovanje i ubojstvo Adrianne Waller, kćerke svoga cimera Sharona Wallera. Trebao je biti smaknut u travnju prošle godine no njegov je odvjetnik Vrhovnom sudu uložio žalbu vezano za sastav smrtonosne injekcije. Zbog toga je bilo odgođeno i smaknuće Kormondya.

Pozivajući se na slučaj smaknuća osuđenika Claytona Lockettena odvjetnik je u žalbi naveo da se zbog neispravne procedure davanja smrtonosne injekcije osuđenik mučio i uvijao na stolcu. Taj je prizor izazvao zabrinutost zbog tajnosti sadržaja smrtonosne injekcije, izjavio je Warnerov odvjetnik navodeći kako se sedativom midazolamom koji se koristi u obje države ne može postići potrebna razina nesvjesnosti.

Nakon tog slučaja u SAD-u su se ponovo razbuktale rasprave za i protiv smrtne kazne.

Podnositelj žalbe počinio je strašne zločine i mora biti kažnjen. Ali, osmi amandman (Ustava SAD-a) jamči da nitko ne bi trebao biti podvrgnut nepotrebnim bolima prije smrti, izjavila je sutkinja Sonia Sotomayor. Ona je jedna od četiri suca koja su odlučivali o žalbi Warnera, a koji su od ukupno devet sudaca imali izdvojena mišljenja.

Za razliku od Europske unije u kojoj nema smrtne kazne, u SAD se i dalje primjenjuje i to u većini saveznih država s tim da je Vrhovni sud 2005. njezinu primjenu zabranio za maloljetnike.

Amerikanci imaju podijeljeno mišljenje oko smrtne kazne pa je po istraživanju javnog mnijenja 47 posto podržava dok je 48 posto za doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Po izvješću Amnesty Internationala u SAD-u se broj smrtnih kazni smanjuje. U prošloj ih je godini izvršeno 35 što je najniža brojka u posljednjih 20 godina. Izrečeno ih je 72 što je također najniža brojka u posljednjih 40 godina, pa je prošla godina bila četvrta godina za redom da je ta brojka bila niža od 100.

Lani je u američkim zatvorima bilo 3.035 osuđenih na smrt, a nekoliko ih je proglašeno nevinima što su prosječno čekali 30 godina.

Najviše smrtnih kazni, 80 posto, izvršeno je u Missouriu, Texasu i Floridi.

U svijetu, najviše smrtnih kazni izvršava Kina, a slijede Iran, Irak, Saudijska Arabija, navodi Amnesty International.

Indonezijske vlasti planiraju šest smrtnih kazni, pet su za strance

JAKARTA - Indonezijske vlasti planiraju izvršiti šest smrtnih kazni, od kojih su pet za strane državljane, a svi su osuđeni zbog droge, najavili su u petak iz Ureda indonezijskog državnog odvjetnika.

To su i prva najavljena smaknuća nakon što je na dužnost predsjednika u listopada prošle godine stupio Joko Widodo.

Unatoč molbama iz Europske unije, Brazila i Amnesty Internationala smrtne kazne potpisao je prošlog mjeseca.

Pet osuđenih stranaca su iz Nigerije, Malavija, Vijetnama, Nizozemske i Brazila.

Direktor istraživanja za Amnesty International Rupert Abbott izjavio je da je "nova indonezijska vlada obećala bolje poštivanje ljudskih prava, ali da najava izvršenja smrtnih kazni govori suprotno".

Šefica EU diplomacije Federica Mogherini izrazila je duboko žaljenje zbog te odluke i pozvala indonezijske vlasti da uvedu moratorij na smrtnu kaznu.

Novi predsjednik Widodo zauzeo je snažan stav o provođenju vladavine prava nad sprječavanjem trgovine drogom, korupcije i nepoštivanja pomorskog prava, pa je u sklopu toga nakon pet godina ponovo najavljeno izvršenje smrtnih kazni. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:22