NEIZVJESNA BUDUĆNOST

Izvršni direktor TikToka pred američkim Kongresom: ‘Svjestan je činjenice da mu se tvrtka bori za goli život‘

Predstavnici Silicijske doline tvrde kako je aplikacija moćno oružje u tehnološkoj utrci s Kinom, zbog čega bi je trebalo zabraniti

Shou Zi Chew (u sredini), izvršni direktor TikToka

 Philip Fong/AFP

Shou Zi Chew, izvršni direktor TikToka, ovaj četvrtak pokušat će uvjeriti zastupnike američkog Kongresa da njegova popularna aplikacija ne dijeli korisničke podatke s kineskom vladom te da je samim time sigurna za korištenje, a koliko je ulog tog saslušanja velik, govore i medijski natpisi koji najavljuju da će Capitol Hill ovaj tjedan definirati budućnost aplikacije koju samo u SAD-u koristi više od 150 milijuna građana.

Naime, najveći problem koji TikTok ima pri poslovanju u zapadnim zemljama jest činjenica da je vlasnik aplikacije kineska kompanija ByteDance sa sjedištem u Pekingu, zbog čega podliježe kineskim zakonima temeljem kojih Komunistička partija od poslovnih subjekata može tražiti razne informacije, pa tako i o korisnicima. Upravo zato je popis državnih institucija koje svojim zaposlenicima zabranjuju korištenje TikToka sve dulji, a sve se ozbiljnije razmatra i opcija uvođenja zabrane korištenja te aplikacije u zapadnim zemljama, što zadaje glavobolje upravi tvrtke koja jačanjem lobističke mašinerije pokušava spriječiti uvođenje tako radikalnih koraka.

Štoviše, kompanija je prošle godine u SAD-u predstavila "Projekt Teksas" u koji je investirala čak 1,6 milijardi dolara kako bi zastupnike Kongresa uvjerila da će se podaci o američkim korisnicima pohranjivati na američki server te da će cijeli proces nadgledati američka kompanija Oracle, zbog čega te informacije neće podlijegati spornom kineskom zakonu i Komunistička kompanija u njih neće moći imati uvid. No ni taj potez nije pretjerano uvjerio američke zakonodavce koji se sve manje libe priznati da će, dok god je kineska kompanija na čelu TikToka, na aplikaciju gledati s velikom dozom skepse. Demokratski zastupnik Jamaal Bowman iz savezne države New York jedan je od rijetkih političara koji je javno kritizirao svoje kolege zbog "opsjednutosti zabranom TikToka zbog antikineske histerije", piše NYT.

Wall Street Journal prošli mjesec objavio je da je Bidenova administracija od uprave TikToka tražila da promijeni vlasništvo ako žele nastaviti poslovati u SAD-u, no osim što je ByteDance kao vlasnik aplikacije u startu odbio razmotriti tu opciju, jer "ne želi plesati kako američka vlada svira", kineska je vlada najavila da će se svim raspoloživim sredstvima suprotstaviti pokušaju da se njihovu kompaniju primora na prodaju svoje lukrativne aplikacije.

Unatoč tome što među stručnjacima za nacionalnu sigurnost postoji svojevrsni konsenzus oko opasnosti TikToka, vrijedi napomenuti da su predstavnici Silicijske doline ove srijede, samo nekoliko sati prije službenog početka saslušanja Chewa, američke zastupnike još jednom podsjetili na to koliko je ta aplikacija moćno oružje u tehnološkoj utrci s Kinom, zbog čega bi se trebalo raditi na njezinoj zabrani u SAD-u. Prema njihovu mišljenju, problem nije samo pohranjivanje i dijeljenje korisničkih podataka, nego i sama činjenica da je cijeli sustav postavljen u Kini zbog čega "Projekt Teksas" smatraju samo kozmetičkom reformom.

Poznavateljima neverbalne komunikacije nije promaknula ni činjenica da Chew, koji je kao bivši financijaš u javnim nastupima najčešće nosio odijela i kravate, posljednjih dana na svom TikTok profilu objavljuje videe sebe u trenirkama i bijelim majicama te ističu da je taj "nonšalantni look dosad bio rezerviran za osnivače tehnoloških kompanija".

- Svjestan je činjenice da se njegova kompanija bori za goli život i zbog toga je spreman i promijeniti imidž - objasnila je BBC-ju Caitlin Chin iz dvostranačkog think tanka Centar za strateške i međunarodne studije.

Izvršni direktor TikToka bio je redoviti gost na Capitol Hillu proteklih tjedana kad se pokušao sastati sa svakim od 50 članova Odbora za energetiku i poduzetništvo u čijoj će ingerenciji biti odluka o uvjetima nastavka poslovanja aplikacije TikTok u SAD-u. Prema informacijama koje su članovi Odbora proteklih dana dali redakciji The Washington Posta, Chew im je TikTok predstavio kao videoaplikaciju koja ne predstavlja nikakvu prijetnju nacionalnoj sigurnosti te ih je podsjetio da bi se njezinom eventualnom zabranom onemogućilo korištenje njihovih usluga ne samo 150 milijuna Amerikanaca, nego i više od milijardu korisnika na svjetskoj razini koji, između ostaloga, konzumiraju i videosadržaj iz SAD-a. Za negativnu kampanju o svojoj aplikaciji Chew najviše krivi divove Silicijske doline koji ulažu velik napor u diskreditiranje svoga glavnog konkurenta kako bi oni zagospodarili tržištem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:46