THERESA MAY

'JA NISAM SMUŠENA ŽENA!' Britanska premijerka brani se od teških optužbi da je zabrazdila sa svojom strategijom izlaska iz EU

Theresa May
 Dylan Martinez / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May u nedjelju je kazala da će predočiti strategiju Brexita tijekom nadolazećih tjedana, odbacujući tvrdnje da je u potrazi za, kako je rekla, pravim odnosom s Europskom unijom, djelovala smušeno.

May se do sada nije obazirala na sve glasnije pozive poslovnih ljudi, zastupnika i oporbenih čelnika da im objelodani detalje svoje strategije o napuštanju Europske unije, nudeći gotovo ništa osim obećanja da će ispregovarati najbolji mogući sporazum o razdruživanju.

Ponovila je da je jedno od ključnih pitanja za obje strane EU rasprave - da li će zauzdavanje imigracije u Veliku Britaniju biti veći prioritet od pristupa jedinstvenom europskom tržištu - nije 'dvojčani izbor', dodajući da Britanija neće zadržati 'komadiće' europskog članstva.

'Uoči pokretanja članka 50, u narednih nekoliko tjedana objelodanit ću više detalja o strategiji izlaska iz EU. Ono što želim reći jest da je pogrešno misliti da moramo birati između sljedećega - imati kontrolu nad imigracijom ili dobar trgovinski sporazum', kazala je May.

Europski dužnosnici tvrde da Velika Britanija ne može imati pristup jedinstvenom tržištu s oko 500 milijuna potrošača bez da prihvati načelo slobodnog kretanja ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:56