LOV NA MONSTRUMA

'Ja sam ubojica i manijak. Već sam ubio, ubijat ću i dalje'

U policijskom okruženju bio je gradić Rothbury, gdje je policija danas pronašla improvizirani kamp u kojem se ubojica skrivao
 AFP

LONDON - Britanska policija pretraživala je jučer brda i šume na sjeveroistoku Engleske, gdje je vjerovala da se skriva bivši izbacivač koji je prošli tjedan pucao na svoju bivšu djevojku, ubio joj dečka, teško ranio policajca te objavio “rat policiji” do svoje smrti.

Napao obitelj

Tristotinjak policajaca s dugim cijevima, psi tragači i helikopteri tražili su 37-godišnjeg Raoula Moata, za kojeg se vjerovalo da je naoružan dvjema puškama i zalihama municije.

Moat je prošli četvrtak izašao iz zatvora u Durhamu nakon što je odslužio polovicu 18-tjedne kazne za napad na člana obitelji.

“Upravo sam izašao iz zatvora, izgubio sam sve, svoj biznis, svoju imovinu, a uz sve to, cura s kojom sam bio šest godina otišla je s murjakom. Nemam 21 godinu i ne mogu graditi život iznova. Pratite i gledajte što će se dogoditi”, napisao je Moat na Facebooku.

Jedan je njegov susjed opisao da je iz kuće izašao u odjeći koja je nalikovala uniformi, “kao da ide u rat”. U petak su djelatnici zatvora upozorili policiju da bi Moat mogao napasti svoju bivšu djevojku, 22-godišnju Samanthu Stobbard, s kojom ima 19-mjesečnu kćer Chanel. U subotu oko tri ujutro Moat je ušao u kuću roditelja Samanthe Stobbard u Birtleyju, ustrijelio je dvaput u trbuh te joj usmrtio dečka, 29-godišnjeg učitelja karatea Chrisa Browna.

Lista za odstrijel

U nedjelju ujutro bez povoda je pucao na policajca, 42-godišnjeg Davida Rathbanda koji je sjedio u patrolnom automobilu na jednom kružnom toku u Newcastleu. U ponedjeljak je policija obznanila da je Moat napisao pismo na 49 stranica u kojem je sebe nazvao “ubojicom i manijakom”, a uz to je popisao ljude koji su mu se zamjerili - uključujući socijalne radnike, susjede i prijatelja za kojeg je tvrdio da je policijski doušnik - te najavio da će im se osvetiti. Objavio je i da mu je na zubu i cijela policija u Northumberlandu jer mu je Stobbard bila lagala da joj je novi dečko policajac - nadajući se da bi ga to moglo spriječiti da joj se približava.





Napušteni Lexus

Još u nedjelju ujutro mještani popularnog turističkog gradića Rothburyja u Northumberlandu - gdje živi još jedna Moatova bivša djevojka, 35-godišnja Yvette Forman - u okolici grada primijetili su napušteni Lexus, za koji se sada vjeruje da je Moatu služio za bijeg. Tek u ponedjeljak policija je to otkriće shvatila ozbiljno, a u utorak je već Rothbury bio u policijskom okruženju, ulaz i izlaz iz grada nisu bili dopušteni, a za one koji su već bili u gradu proglašen je praktički policijski sat - mještanima je naređeno da zaključaju vrata i ne izlaze, građane koji bi se našli na ulici policajci su tjerali da se vrate kući, a u mjesnoj školi spuštene su rolete i djeca nisu puštana iz zgrade. Roditeljima je dopušteno da pokupe djecu tek u utorak navečer, nakon što je policija pronašla dvojicu muškaraca za koje je dotad vjerovala da ih je Moat oteo - te zbog talačke krize zatražila od medija da tu informaciju ne objavljuju - a nakon ispitivanja zaključila da bi zapravo mogli bili Moatovi pomagači. Jučer je policija ublažila opsadu Rothburyja, a u okolici je otkrila improvizirani kamp u kojem se Moat skrivao - pronađen je šator i pismo Samanthi Stobbard na osam stranica.

Upao u kuću

Policija je jučer vjerovala da je Moat i dalje u blizini Rothburyja, ali da je moguće i da je pobjegao. Bivša djevojka, konobarica Yvette Forman, koja je s Moatom imala vezu od šest mjeseci kada joj je bilo 19 godina, rekla je da Moat dobro poznaje to područje jer su tamo često kao mladi išli u ribolov i na planinarenje, te da bi mogao tamo preživjeti danima.

Moat je inače otac troje djece (uz kćer sa Samanthom Stobbard ima dvoje djece iz prijašnjih veza), bodybuilder ovisan o steroidima, koji je radio kao izbacivač u noćnom klubu u Newcastleu i bio poznat po agresivnim prijetnjama, uključujući i prema članovima vlastite obitelji. Baka Samanthe Stobbard za Guardian je ispričala da joj je lani jedne noći upao u kuću naoružan puškom, te divljao tvrdeći da je Stobbard s drugim muškarcem jer je ona stavila na Facebook da tu večer izlazi.

Policiji je poznat otprije jer se družio sa sumnjivim ljudima i bio 12 puta uhićen, a sedam puta i optužen za različite izgrede. Policija sada vjeruje da je u ponedjeljak izveo i oružanu pljačku restorana brze hrane: muškarac koji odgovara njegovu opisu - visok oko 180 centimetara, u srednjim 30-im godinama, mišićave građe - ušao je u restoran u Blythu, 15-ak kilometara od Newcastlea, te prisilio djelatnike da mu predaju novac.





‘Pucao sam na Sam kako bi ona i naša kći dobile veliku odštetu’

“Sinoć sam proglasio rat protiv policije u Northumbriji prije nego što sam pucao na policajca na kružnome toku. Sjedio je tamo i čekao nekoga da ga maltretira. Vjerojatno samohranu majku koja si ne može priuštiti osiguranje za auto”.

“Javnost me se ne mora bojati, ali policija treba jer neću stati dok ne umrem”.

“U pola tri su izašli. Njega sam ustrijelio u prsa, ali je pobjegao... Pucao sam još jednom i pao je. Stavio sam još dva metka. Jedan za Sam, jedan za njega. Polovica onog za Sam bio je barut sa sačmom. Za površinsku ranu dobila bi golemu odštetu za budućnost nje i Chanel. Treći sam mu metak smjestio u glavu i otišao do prozora da pucam na Sam”.

“Jako mi je žao zbog Sam, volio bih da je nisam ustrijelio... “Bolje je tim liječnicima da je spase ili ću napasti tu bolnicu. I dalje je volim unatoč svemu, ali moja je glava sada u kaosu i znam da sam otišao predaleko da bih mogao to nekako shvatiti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:55