GIGANTSKI KROKODIL

Jači od najjačih: Imao je zube veličine banana kojima je bio u stanju pregristi vrat i T-rexu

Bio je najveći grabežljivac u svom ekosustavu, jači od najjačih dinosaurusa koji su uz njih živjeli u razdoblju prije 75 i 82 milijuna godina
 Tyler Stone

Strah i trepet za dinosauruse i brojne druge životinje iz pretpovijesti predstavljali su deinosukusi, ogromni krokodili sa zubima veličine banana. Nova studija pokazala je da su ogromni predatori mogli narasti do čak 11 metara i do težine od 3,5 tona, a s ogromnim zubima stvorenim za drobljenje bili su u stanju pregristi vrat i Tiranosarusu Rexu.

Stručnjaci pod vodstvom američkog znanstvenika dr. Adama Cossettea analizirali su fosilne ostatke i zaključili da je gigantski deinosukus bio monstruozni grabežljivac koji je s lakoćom lomio kosti i najvećih uhvaćenih životinja. Bio je najveći grabežljivac u svom ekosustavu, jači od najjačih dinosaurusa koji su uz njih živjeli u razdoblju prije 75 i 82 milijuna godina.

Stručnjaci su sada, zahvaljujući istraživanju novopronađenih ostataka, imenovali posebnu vrstu deinosukusa, najveću iz te obitelji krokodila, srodnih današnjem aligatoru.

To je Deinosuchus schwimmeri. “Sve do sada, kompletna životinja bila je nepoznata. Novi uzorci koje smo istraživali otkrivaju bizarnog, monstruoznog predatora sa zubima veličine banana”, otkrio je dr. Cossette.

U članku ovih dana objavljenom u časopisu Journal of Vertebrate Paleontology, navodi se kako su na zapadnom dijelu SAD-a obitavale dvije vrste - Deinosuchus hatcheri i Deinosuchus riograndensisi, dok je novootkrivena treća vrsta, Deinosuchus schwimmeri, živjela uz obalno područje od New Jerseyja do Mississippija.

U to vrijeme Sjeverna Amerika bila je prepolovljena plitkim morem koje se protezalo od Arktičkog mora do današnjeg Meksičkog zaljeva. Deinosukus je bio grabežljivac koji bi vrebao na dinosauruse koji bi se približili pitkoj vodi. Tragovi njegova ugriza ostali su vidljivi do danas, na oklopima kornjača i kostima dinosaurusa.

Na prve tragove deinosukusa istraživači su naišli sredinom 19. stoljeća na tlu SAD-a, a prvi put je imenovan i opisan 1909. godine.

Vjeruje se da su manji primjerci jeli morske kornjače, veliku ribu i manje dinosauruse, dok su veći primjerci, kojih je bilo manje, predstavljali prijetnju i za najveće dinosauruse. Procjenjuje se da su živjeli do 50 godina, ali je odraslom deinosukusu trebalo 35 godina da naraste do pune veličine.

Za razliku od njih, dinosaurusi su rasli puno brže, ali su živjeli kraće. Na životinji je dominirala ogromna glava, duga i široka, s naborima na vrhu nosa, i dvije velike rupe, kako nije zabilježeno kod drugih vrsta, današnjih ili izumrlih. Čemu su one služile, znanstvenici tek trebaju otkriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:30