SASTANAK U BIJELOJ KUĆI

Jadranka Kosor prisjetila se susreta s Bidenom: ‘Dugo mi je držao ruku, evo što mi je rekao‘

Bio je pripremljen, zainteresiran i jako fokusiran, a njegova neposrednost je na mene ostavila snažan dojam - rekla je viša premijerka
Jadranka Kosor i Joe Biden
 Vlada Rh

Jadranka Kosor, bivša premijerka i predsjednica HDZ-a, 25. svibnja 2010. susrela se u Bijeloj kući s tadašnjim potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom koji je tada Hrvatskoj poslao snažnu poruku da nas Amerika podupire oko završetka pregovora o ulasku u Europsku uniju.

Biden je novi predsjednik SAD-a, a Jadranka Kosor za Jutarnji list prisjetila se tog susreta. Biden je na nju, kaže, ostavio odličan dojam kao fokusiran i pripremljen sugovornik koji je dobro poznavao prilike u našoj regiji.

- Bio je jako pripremljen, zainteresiran i jako fokusiran, a njegova neposrednost je na mene ostavila snažan dojam. Nakon sastanka imala sam osjećaj kao da se poznajemo dugi niz godina. Rekao mi je tada jednu rečenicu koju i danas često ponavljam. Dugo mi je držao ruku i rekao 'ja sam tvoj prijatelj i možeš me nazvati u bilo koje doba dana i noći kad ti zatreba' – prisjeća se Jadranka Kosor.

To je, nastavlja, bio jedan od najvažnijih sastanaka koje je imala u svom mandatu zbog činjenice da je dobila poziv da dođe u Bijelu kuću na službeni razgovor s potpredsjednikom najmoćnije sile na svijetu, a kasnije se i u Pragu susrela s predsjednikom Barackom Obamom.

Biden je snažno, kaže, podupro hrvatski put u EU, sudjelovanje Hrvatske u NATO savezu, posebno je pohvalio borbu protiv korupcije i kriminala, ali i program gospodarskog oporavka, koji su tada mnogi stručnjaci proglasili za najboljim ikada. Razgovarali su i o načinu na koji Hrvatska može poduprijeti BiH. Bio je to, smatra Kosor, znak da Hrvatsku doživljava kao lidericu u regiji.

- Rekla sam mu da sam sigurna da će Hrvatska ući u EU, a on se složio sa mnom. Pozdravio je i arbitražni sporazum sa Slovenijom kao i suradnju s Haaškim sudom. Nakon toga, izjavu sam dala u dvorištu Bijele kuće, što baš i nije bio običaj – kaže Kosor.

Veseli se, kaže, što je izgledno da će upravo Biden postati novi predsjednik SAD-a i nastojat će na neki način uputiti svoju čestitku ako na kraju bude i izabran.

- S obzirom na njegovu zainteresiranost za ovaj dio svijeta, a ovisno i o našem angažmanu, mislim da možemo očekivati drugačiju vrstu suradnje prema Europskoj uniji, a onda i prema Hrvatskoj. Očekujem inicijative i s jedne i s druge strane – kaže Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:11