ZAPELI NA SJEVERU

Jahta ruskog tajkuna zapela u Norveškoj ubog bizarnog razloga, lokalci se smiju: ‘Kući možeš veslajući!‘

Jahta Putinova prijatelja i člana uprave Dinama Moskva Vladimira Stržalkovskog, koji nije na listi sankcioniranih, već tjednima je vezana u gradu Narviku

Jahta Ragnar Vladimira Stržalkovskog

 Youtube Screenshot

Luksuzna jahta Ragnar u vlasništvu Vladimira Stržalkovskog (67) zapela je u luci na sjeveru Norveške i ne može ju napustiti iako spomenuti ruski bogataš nije na listi sankcioniranih ruskih oligarha. Razlog je vrlo prozaičan: dobavljači goriva u gradu Narviku u čijoj je luci zapela 68-metarska jahta ne žele im prodati gorivo.

"Kući mogu ići veslajući", izjavio je za norvešku televiziju NRK, a prenose njemački mediji, jedan od tamošnjih dobavljača benzinskih i dizelskih goriva Sven Holmlund.

Inače, jahta Ragnar trebala je isploviti iz Narvika prema Spitzbergenu i potom otploviti do Grenlanda.

Međutim, već tjednima je vezana u luci na sjeveru Norveške. Kapetan Ragnara Rob Lancaster za televiziju NRK požalio se: "Mogu reći da sam užasnut. Svi članovi posade, nas 16, smo zapadnjaci i nemamo ništa s vlasnikom. Unatoč tome, nas se diskriminira. Lokalni dobavljači jednostavno nam odbijaju prodati gorivo iako plovimo pod zastavom Malte i iako nemamo ruske članove posade".

Vlasnik luksuzne jahte Vladimir Stržalkovski nekadašnji je oficir KGB-a, koji je u toj službi u vrijeme SSSR-a navodno surađivao s Vladimirom Putinom. Stoga slovi i kao dobar Putinov prijatelj. Bio je od 1999. do 2004. na poziciji zamjenika u više ruskih ministarstava, a jedno je vrijeme bio i ministar turizma. Do 2015. je bio potpredsjednik Bank of Cyprus, a njegove poslovne aktivnosti sada su uglavnom povezane s turizmom i sportom. Od 2018. Stržalkovski sjedi u upravi nogometnog kluba Dinamo Moskva.

Zanimljivo je da su sankcije Zapada među prvima pogodile Stržalkovskog i 2014. godine iako ni tada nije bio na listi sankcioniranih. No, kako je tada izvještavao ugledni njemački tjednik Spiegel, sankcije su vrlo brzo pogodile njegovu tvrtku Neva, osnovanu početkom 90-ih, koja je bankrotirala. Radilo se o putničkoj agenciji koja je bila najveći ponuđač aranžmana u Rusiji, a presudilo joj je to što je bila osigurana kod kuće iz imperija drugog Putinova bliskog suradnika, bankara Jurija Kovalčuka koji se našao pod sankcijama Zapada.

Sama luksuzna jahta već se neko vrijeme prodaje, cijena - 69,5 milijuna eura. Može ju se unajmiti za 40.000 eura tjedno. Inače ima luksuzne kabine i wellness zonu, otvoreni kamin i biblioteku, garažu za amfibijska vozila, kao i "parkirno mjesto" za helikopter. Specifična je po tome što spada u red brodova ledolomaca klase Polar Code 5, pa je pogodna za plovidbu prema Zemljinim polovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:38