OBEĆANJE

Jake Sullivan u Kijevu: Veliki paket vojne pomoći stići će do Ukrajine

Vitalna američka pomoć Ukrajini zapela je u Kongresu od kraja prošle godine

Jake Sullivan

 Genya Savilov/Afp

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je tijekom posjeta Kijevu u srijedu da će veliki američki paket pomoći koji mjesecima blokiraju republikanci "stići do Ukrajine" i obećao da će se podrška Washingtona nastaviti.

Vitalna američka pomoć Ukrajini zapela je u Kongresu od kraja prošle godine.

"Iz naše perspektive uvjereni smo da ćemo to učiniti. Ova će pomoć stići do Ukrajine", rekao je Sullivan na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s predstojnikom ureda ukrajinskog predsjednika Andrijem Jermakom.

Sullivan nije naveo vremenski rok, ali je rekao da nema potrebe govoriti o "planu B".

"Uvjeren sam da ćemo ostvariti plan A. Dobit ćemo snažnu dvostranačku podršku u Zastupničkom domu za paket pomoći Ukrajini", rekao je, istaknuvši da taj proces "već predugo traje".

Jermak je rekao da su razgovarali o trenutačnim potrebama Ukrajine na bojnom polju, samitu NATO-a u Washingtonu u srpnju i mirovnom samitu u Švicarskoj za koji Kijev želi da se održi ovog proljeća.

Ukrajina ne planira pozvati Rusiju na taj samit.

Jermak je na tiskovnoj konferenciji rekao kako vjeruje da bi Kina, čiji je izaslanik posjetio ovoga mjeseca europske prijestolnice uključujući Kijev i Moskvu, mogla sudjelovati na sastanku na vrhu.

Kina je ključni saveznik Rusije s kojom ima snažne ekonomske veze. Njeno sudjelovanje na samitu smatralo bi se velikom diplomatskom pobjedom Ukrajine, ocjenjuje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:06