StoryEditor
REPORTAŽA IZ VENECIJE

'JAKO SMO UZBUĐENI, KAO PRVOG DANA ŠKOLE' Jadranski biser dočekao prve goste nakon korona krize: 'Nadamo se da ćemo ubuduće imati polagani turizam'

 
Venecija
 AFP

Turisti su se u subotu, nakon četiri mjeseca pandemije, u većem broju vratili u Veneciju u prigodi ponovnog otvaranja Duždeve palače javlja France Presse.

Stotinjak posjetitelja, domaćih i stranih, stajalo je u redu na 300 četvornih metara velikom Trgu svetoga Marka, ispred šaltera Duždeve palače.

Tisuću ulaznica rezervirano je putem interneta za taj dan kada se palača ponovo otvara za posjete, izvijestila je mjesna novinska agencija.

Opisujući taj nagli priljev, agencija Ansa piše o "navali" na Duždevu palaču.

"Bilo je onih koji jutros od 8 sati čekaju u redu i moram priznati da smo ih željno iščekivali", rekla je za AFP Maria Cristina Gribaudi, predsjednica Zaklade za gradske muzeje u Veneciji.

"Jako smo uzbuđeni, kao prvog dana škole", dodala je.

U palači je obavezno nošenje maske i posvuda su postavljena upozorenja o "držanju razmaka". Sve dvorane su pod nadzorom kako bi se spriječilo okupljanje ljudi.

Nakon više mjeseci bez - ili gotovo bez - turista, ova je subota donijela naglu promjenu i u gradu je bila uobičajena gužva, kao i svakog vikenda u proljeće.

People view the Bridge of Sighs (Ponte dei Sospiri) on June 12, 2020 in Venice as the country eases its lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by ANDREA PATTARO / AFP)
AFP
Venecija
 

Veći broj posjetitelja mogao se vidjeti u uličicama oko Duždeve palače i mosta Rialto, a glasovite gondole i vaporetti s turistima opet su plovili kanalima.

"Premda se najčešće čuje talijanski, dobar dio turista su Nijemci i Francuzi", navodi Ansa.

"Nadamo se da ćemo ubuduće imati polagani turizam. To ne znači manje turizma, nego bolju organizaciju, rekla je čelnica gradskih muzeja Gabriella Belli.

Dok se čini da epidemija covida-19 jenjava (više od 34.000 umrlih) i dok zemlja od početka svibnja postupno izlazi iz karantene, gotovo svi spomenici, povijesne znamenitosti i muzeji u Italiji ponovo su otvoreni, od Bazilike svetog Petra u Rimu i Vatikanskih muzeja, preko Galerije Borghese i Kapitolskih muzeja do arheološkog nalazišta u Pompejima, tornja u Pisi te milanske i firentinske katedrale.

A gondolier goes with customers for a gondola ride on a canal in Venice on June 12, 2020 as the country eases its lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by ANDREA PATTARO / AFP)
AFP
Venecija
 

Italija je 3. lipnja otvorila granice u nadi da će što prije pokrenuti važan sektor turizma i privući na ljeto što veći broj turista.

U Italiji se u subotu broj umrlih od covida-19 povećao za 78 na 34.301 od početka širenja te bolesti 21. ožujka, objavila je talijanska civilna zaštita, a zabilježeno je 346 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom.

Italija je po broju umrlih od covida-19 četvrta u svijetu iza SAD-a, Britanije i Brazila, a po broju zaraženih sedma. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:34