SLOVENSKI PREMIJER

Janez Janša: ustavni sud neka odluči o obveznom cijepljenju u javnoj upravi

Takvu je odluku vlada donijela sredinom rujna, ali se ne primjenjuje jer ju je ustavni sud većinom glasova privremeno suspendirao

Janez Janša

 Ian Forsyth/POOL/AFP

Slovenski premijer Janez Janša pozvao je u ponedjeljak ustavni sud da donese konačni pravorijek o tome smije li se primijeniti odluka vlade da u državnoj upravi smiju raditi samo oni koji su cijepljeni protiv Covida-19 ili su tu bolest preležali.

Takvu je odluku vlada donijela sredinom rujna, ali se ne primjenjuje jer ju je ustavni sud većinom glasova privremeno suspendirao do svoje konačne odluke o pritužbi sindikata zaposlenih u javnoj upravi da ona nije u skladu s ustavom.

"Sličnu je odluku donijelo više vlada u Europi, u državama gdje je epidemiološka situacija bolja nego u Sloveniji. Vlada sada ne zna da li da postupi kao drugi koji su uspješniji u borbi s epidemijom od nas ili da se pomiri sa situacijom, pa ma kakva ona bila", kazao je Janša u parlamentu, na pitanje zastupnice svoje stranke o tome kako će vlada suzbiti širenje epidemije. Upozorio je da je ovih dana Austrija donijela vrlo drastične mjere koje se primjenjuju prema necijepljenima.

Janša je odluku ustavnog suda da privremeno suspendira odluku o obvezi cijepljenja u javnoj upravi, koja se trebala postupno proširiti i na druge dijelove stanovništva, već ranije komentirao na Twitteru, navevši da će ustavni suci koji su se tako odlučili "biti suodgovorni" za povećan broj zaraženih i smrtnih slučajeva.

Janša je kritizirao i obrazloženje vrhovnog suda po kojemu pravilo o obveznom nošenju maski u zatvorenim prostorima nije doneseno na temelju pravog zakonskog akta nego običnim vladinim dekretom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:53