TJERA PO SVOME

Janša će čestitati Bidenu kad Trump prizna izborni poraz i proglase se službeni rezultati

Neću poslati čestitke slijedeći medijski val, nego ću i dalje razmišljati vlastitom glavom, ustrajan je slovenski premijer
Janez Janša
 YVES HERMAN/POOL/AFP

Slovenski premijer Janez Janša, koji se požurio odmah po završetku glasanja pozdraviti uspjeh Donalda Trumpa na američkim izborima, rekao je u ponedjeljak u parlamentu da će budućem predsjedniku SAD-a čestitati tek kad rezultat izbora bude konačan i služben.

Janša je odbio kritike oporbenih zastupnika da je svojom potporom Donaldu Trumpu, koji je u konačnici izgubio izbore, napravio "diplomatsku katastrofu" za Sloveniju jer će nova američka administracija ignorirati njegovu vladu.

"Izbori su gotovi onda kad druga strana prizna poraz ili kad se proglase službeni rezultati, a sve ono što se kaže prije toga je politika", izjavio je Janša. Dodao je kako će s veseljem čestitati izbornom pobjedniku kad za to dođe vrijeme i da neće postupiti kao oni koji su odmah poslali čestitke "slijedeći medijski val", nego da će i dalje postupati po načelu da "treba razmišljati vlastitom glavom".

Na američkim predsjedničkim izborima demokratski kandidat Joe Biden osvojio je više nego što iznosi potreban broj glasova elektora te su svi važniji mediji oglasili njegovu pobjedu, na kojoj su mu potom čestitali gotovo svi svjetski čelnici. Dosadašnji predsjednik Trump nije priznao poraz tvrdeći da je bilo navodne krađe glasova na izborima, što dosad nije potvrđeno nikakvim validnim dokazima. Janša je pak već po samom završetku izbora, kad je prebrojavanje glasova bilo daleko od konačnog, pozdravio tadašnje Trumpovo trenutno vodstvo kao gotovu činjenicu, ustvrdivši još k tome na Twitteru kako bi Biden bio "loš predsjednik" u trenutku kad i SAD i svijet trebaju jako vodstvo.    

"Slovenija gaji dobre strateške i partnerske odnose sa SAD-om bez obzira na to koja je administracija tamo na vlasti, tako je bilo u svim vladama koje sam ja vodio, a tako će ostati i ubuduće", rekao je u ponedjeljak Janša, ustvrdivši da će vrijeme pokazati tko je bio u pravu i da njegovi tweetovi potpore Trumpu neće utjecati na odnose sa Sjedinjenim Državama.

Janšine poruke na društvenim mrežama tijekom i nakon izbornog procesa u SAD-u kritizirali su zastupnici svih oporbenih stranaka ljevice kao nešto što je naštetilo Sloveniji, ne samo u odnosima s SAD-om nego i poziciji koju ima u Europskoj uniji, s obzirom na soliranje slovenskog premijera.

"Čestitkom Donaldu Trumpu, koji uz ostalo negira virus i odbija nositi masku, Janša nas je posvadio s cijelim svijetom i s Europskom unijom", rekao je prilikom postavljanja zastupničkih pitanja članovima vlade Marjan Šarec, predsjednik Liste Marjana Šareca (LMŠ) i bivši premijer, te dodao da je nanesena golema sramota slovenskoj vanjskoj politici.

Janša je ironizirao te kritike podsjećajući oporbu na potrebu dosljednijeg poštivanja obveza u NATO savezu.

Oporbeni zastupnici kritizirali su Janšu i kao jednog od Trumpovih epigona jer je i sam na nekim parlamentarnim izborima u Sloveniji znao tvrditi da je njegova stranka pokradena te da su je pokrali tzv. duboka država i središnji mediji. Janša, kao i Trump, izaziva velike podjele u društvu i tako unosi političke raskole u vrijeme kad su u društvu potrebni mir, konstruktivno ponašanje, ozbiljnost i suradnja, smatra oporba.

Na kritike na račun vlade oko upravljanja krizom što ju je izazvala pandemija Covida-19, Janša je rekao da vlada 80 posto svog vremena i napora usmjerava upravo na tu krizu i da nije počinila veće pogreške, osim što je ujesen dopustila rad škola bez nošenja maski. Ustvrdio je da bi drugi val epidemije bilo moguće i prije obuzdati bez određivanja novih mjera i restrikcija da su uz vladu i epidemiologe bili i vodeći mediji i oporba, što po njegovoj ocjeni nije bio slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2020 16:05