SLOVENIJA

JANŠA DOBIO KOŠARICU ZA PAKT KOJI JE NUDIO OPORBI 'Ponudili smo im velikodušni sporazum, ali su odbili ispruženu ruku suradnje'

Janez Janša
 Goran Mehkek / CROPIX

Slovenski premijer Janez Janša kazao je u srijedu da je razočaran odbijanjem oporbenih stranaka da s vladom potpišu sporazum o nekoj vrsti političkog primirja nakon okončanja epidemije koronavirusa, jer ga prihvaća samo jedan od oporbenih čelnika Zmago Jelinčič.

Janša je u ime svoje četvorostranačke koalicije prošli tjedan uputio oporbenim strankama prijedlog za potpisivanje "partnerstva za razvitak". To je trebala biti jedna vrsta privremenog pakta o nenapadanju, pri čemu se oporbi nudilo da sudjeluje u oblikovanju zakonskih rješenja za vrijeme nakon prestanka epidemije.

No, ponudu je prihvatila samo Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča, a odbile sve ostale stranke iz oporbenih klupa.

"Ponudili smo im velikodušni sporazum o suradnji s vladajućom koalicijom, ali su odbili ispruženu ruku suradnje", napisao je u poruci na Twitteru u srijedu Janša, dodavši da njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) dok je bila u oporbi nikad takva ponuda nije bila dana, nego je uvijek bila isključivana iz političkih procesa i ocrnjivana od dominantnih pristranih medija.

Janšino "partnerstvo za razvitak" odmah su nakon što je ponuđeno odbili Lista Marjana Šareca (LMŠ), Socijalni demokrati (SD) i stranka Ljevica (L), a na kraju i Stranka (bivše premijerke) Alenke Bratušek (SAB) , koja je zajedno s Jeliničičevom strankom o toj mogućnosti ipak razgovarala s vladajućima.

"Razgovarala sam s Janšom o toj mogućnosti i čini mi se da sam tekst sporazuma i nije tako loš. No, previše je podjela i razdora koje vlada, sam Janša i njegova koalicija generiraju u državi, pa smo odlučili da naša stranka u takvom društvu ne može biti", rekla je Bratušek u izjavi za medije, odbijajući ponudu o neformalnoj koaliciji s vladom u kojoj dominira premijerova stranka.

Među strankama sadašnje oporbe, a osobito u stranci nekadašnjeg premijera Marjana Šareca, prevladava uvjerenje da je premijerova ponuda bila neiskrena i da samo verbalno nudi smirivanje verbalnog rata i ideoloških podjela, što su ga u samo malo više od dva mjeseca od preuzimanja vlasti izazvali njegovi javni nastupi, ali i djelovanje vlada tijekom epidemije.

Sa strankom Ljevica (L) koja je na suprotnoj strani političkog spektra od Janšine takav bi sporazum o političkom primirju ionako bio teško zamisliv. Ljevica ima najviše simpatizera upravo među sudionicima protuvladinih prosvjeda koji se svakog petka održavaju u Ljubljani i drugim gradovima, a i sama o Janši govori kao o autoritarnom vođi i desnom ektremistu koji Sloveniju politički približava Orbanovoj Mađarskoj.

Slično je i sa strankom Socijalnih demokrata (SD), koje od prošlog tjedna vodi europarlamentarka Tanja Fajon, a čije je dovođenje na vodeću stranačku poziciju očito u znaku priprema stranke na nove parlamentarne izbore, bili oni kroz dvije godine ili prije toga, ako bi se sadašnji Janšin mandat završio prijevremeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2021 13:55