SASTANAK ČELNIKA

Janša i Schallenberg razgovarali o pandemiji, novoj varijanti, ali i zapadnom Balkanu

Sugovornici su ocijenili epidemiološku situaciju te razmijenili informacije i iskustva o mjerama

Alexander Schallenberg

 Joe Klamar/AFP

Slovenski premijer Janez Janša i austrijski kancelar Alexander Schallenberg razgovarali su u utorak videovezom o više bilateralnih i međunarodnih tema, objavili su njihovi uredi za medije.

Schallenberg i Janša razgovarali su o pandemiji covida-19, uključujući novu varijantu omikron, naglasivši pri tom važnost dopunske, tzv. booster doze, cijepljenja kako bi se smanjio rizik širenja zaraze, a bilo je riječi i o razvoju događaja na bjelorusko-poljskoj granici te na zapadnom Balkanu, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

To je bio prvi razgovor premijera Janeza Janše, čija zemlja do kraja godine predsjeda Vijećem EU, s novim austrijskim kancelarom koji je na tu dužnost imenovan nakon ostavke Sebastiana Kurza.

Sastanak se trebao održati u Sloveniji kao službeni posjet, no zbog pogoršanog epidemiološkog stanja u Austriji promijenjen je u razgovor video konferencijom.

Kako je navedeno u priopćenjima nakon razgovora, sugovornici su ocijenili epidemiološku situaciju te razmijenili informacije i iskustva o mjerama za suzbijanje novog koronavirusa i njihovim posljedicama.

Schallenberg je na Twitteru napisao da su se obojica suglasili o važnosti cijepljenja booster dozama protiv covida-19 s obzirom na novu varijantu koronavirusa omikron koji je već potvrđen u Austriji, a u Sloveniji još ne.

U sklopu priprema za prosinački summit Europske unije, premijeri Slovenije i Austrije razgovarali su i o problemu ilegalnih migracija, o stanju na bjelorusko-poljskoj granici te rastu cijena energenata, prenijela je STA.

Janša i Schallenberg razgovarali su i o regiji zapadnog Balkana, dinamici proširenja EU i pitanju proširenja schengenskog prostora. Suglasili su se da je hitno potrebna još konkretnija, opipljiva perspektiva članstva u EU kako bi se pojačali reformski napori na zapadnom Balkanu, priopćio je Janšin kabinet.

Schallenberg je u utorak prije Janše razgovarao videovezom i premijerom Češke Andrejem Babišom te Izraela Naftalijem Bennettom, također o pandemiji covida-19, važnosti cijepljenja uključujući dodatnom dozom, navedeno je u priopćenju austrijske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 22:18