ODLUČNI KORACI

Janša najavljuje daljnju digitalnu transformaciju Slovenije, pohvalio se uspjesima

Digitalni indeks je važan u vrijeme kad je digitalna transformacija EU-a jedna od ključnih strategija, kazao je slovenski premijer

Slovenski premijer Janez Janša

 Kenzo Tribouillard/AFP

Slovenski premijer Janez Janša govorio je u ponedjeljak u parlamentu o digitalnoj transformaciji zemlje, istaknuvši da je njegova vlada do sada na tom planu napravila prve odlučne korake, s čime misli i nastaviti.

"Slovenija se lani probila na deveto mjesto od 190 država po indeksu održivog razvoja na ljestvici OECD-a, a znatno smo povećali i svoj digitalni indeks", kazao je Janša na sjednici parlamenta, govoreći o uspjesima svoje vlade u manje od dvije godine njena mandata.

Digitalni indeks je važan u vrijeme kad je digitalna transformacija EU-a jedna od ključnih strategija i u tome smo lani ostvarili znatan napredak, kazao je Janša.

Napredovali smo u digitalnoj transformaciji i poboljšali indeks, što je vrlo teško, a to smo uspjeli zahvaljujući osnivanju nove vladine službe za digitalnu transformaciju. To nam je omogućilo bolje usmjereno korištenje sredstava koje smo u pregovorima za tu namjenu osigurali iz europskih sredstava, kazao je Janša.

Boris Andrijanič, koji je u Janšinoj vladi ministar bez portfelja, zadužen za digitalnu preobrazbu, kazao je u razgovoru za portal Siol.net da vlada ima u planu više ciljeva koje treba ostvariti ove i idućih godina, kako bi se digitalna transformacija Slovenije ubrzala.

Ove će godine Slovenija u Silicijskoj dolini u Kaliforniji otvoriti predstavništvo kakvo već imaju neke razvijenije europske države, a ono će voditi promociju slovenskih poduzeća u SAD-u i povezivati se s američkim sveučilištima.

Tim se predstavništvom želimo približiti europskom klubu elitnih država, a ove ćemo godine u Sloveniji omogućiti da učenici osnovnih i srednjih škola imaju besplatan pristup na tečajevima naprednih digitalnih vještina, naveo je Andrijanič.

Uvođenje obveznog predmeta računarstva i informatike u osnovne i srednje škole te digitalno opismenjavanje šireg stanovništva također je ambicija sadašnje vlade, kazao je ministar, dodavši da će još ove godine učenicima biti dostupni tečajevi robotike, umjetne inteligencije i digitalnog poduzetništva, čim parlament prihvati prijedlog zakona o digitalnoj inkluzivnosti, na čemu vlada već radi.

Digitalne vještine danas su jezik kojim govori cijeli svijet, no Slovenija je u tom pogledu ispod europskog prosjeka jer samo 55 posto odraslih ima barem osnovne digitalne vještine, kazao je Andrijanič, najavivši i programe "digitalnog osposobljavanja" starijih od 55 godina, kako bi se taj zaostatak nadoknadio.

Vlada osim toga, kako je najavio, planira i izdavanje besplatnih digitalnih bonova, u vrijednosti 150 eura po stanovniku, za kupnju računalne opreme za školovanje za digitalne vještine na daljinu, a Sloveniju vidi kao vrlo perspektivnu destinaciju za strani i domaći kapital kad je riječ o ulaganjima u kriptovalute, telemedicinu i informatičku sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 17:26