ISKLJUČIO SE

Janša naprasno prekinuo sudjelovanje u raspravi o medijima u Europskom parlamentu

Janša se isključio nakon što je nizozemska zastupnica Sophie in‘t Veld, odbila prikazati video koji joj je on poslao
Slovenski premijer Janez Janša
 Joe Klamar/AFP

Slovenski premijer Janez Janša jednostrano je u petak prekinuo svoje sudjelovanje u raspravi o slobodi medija i poštovanju vladavine prava u Sloveniji pred skupinom EP-a, nakon što je odbijeno prikazivanje njegovog video materijala.

Premda je na početku rasprave kazao da nema što skrivati i da njegova vlada ne izvodi pritiske, te da bi najbolji način da se to vidi bilo da se posjeti Sloveniju kako bi se vidjelo da su mediji protiv njegove vlade jer ih kontrolira oporbena ljevica, Janša se isključio iz video veze.

Radilo se o raspravi skupine EP-a za poštivanje demokracije, vladavine prava i temeljnih prava.

Janša se isključio nakon što je predsjedavajuća, nizozemska zastupnica Sophie in't Veld, odbila tijekom telekonferencije prikazati video koji joj je on poslao, želeći dokazati da nisu točne ocjene kako njegova vlada napada novinare i izvodi pritiske na javne medije, poput RTV Slovenija i nacionalne tiskovne agencije STA.

Ona nije dopustila prikazivanje desetominutnog video materijala u kojemu se na nekoliko primjera pokušava ilustrirati Janšina teza, tvrdeći da je materijal poslan samo nekoliko sati prije sastanka i da je važna usmena rasprava o meritumu stvari.

U raspravi koja je trajala više od tri sata sudjelovali su medijski djelatnici i novinari iz Slovenije koji oko pritiska na medije imaju različita iskustva, pa su neki bili na Janšinoj strani a neki su ocijenili da vlada otvoreno guši medije.

Glavna urednica Slovenske tiskovne agencije (STA) Barbara Štrukelj istaknula je da je ta agencija važan javni informativni servis koji pod Janšinom vladom doživljava financijsko iscrpljivanje jer mu vlada odbija obnoviti ugovor o financiranju sredstvima na koje ima pravo.

Upozorila je i na osobne pokušaje diskreditacije čelnih ljudi, političke pritiske, te Janšin zahtjev da ostavku dade dugogodišnji ravnatelj agencije, a na slične je pritiske i na javni RTV servis upozorio njegov ravnatelj Igor Kadunc kojega vlada želi smijeniti.

Borut Rončević, državni tajnik u ministarstvu kulture zadužen za medijsku politiku, kazao je kako jedna studija o pluralizmu medija u Sloveniji govori o velikoj političkoj disproporciji jer je velik dio medija usmjeren lijevo i protiv Janšine vlade.

Vlada, po njegovim riječima, ne ugrožava medijske slobode već je bit situacije da političkog pluralizma u medijima zapravo nema, a desnom se političkom spektru odriče i sam legitimitet vlasti.

O stanju medija u Sloveniji već su s obzirom na internacionalizaciju tog slučaja zadnjih mjeseci raspravljali parlamentarni odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, ali i Europski parlament na plenarnoj sjednici, a to je pitanje aktualno i s obzirom na skori početak predsjedavanja Slovenije EU-om u drugoj polovici ove godine.

Zbog napada na medijske slobode i uskrate financijskih sredstava za javne medije poput Slovenske radiotelevizije (RTV Slovenija) i tiskovne agencije STA Janšinu su vladu zadnjih mjeseci, uz domaće, prozivale i međunarodne novinarske udruge poput Reportera bez granica, Međunarodnog press instituta (IPI), te udruge europskih novinskih agencija (EANA).

Nakon nekih kritičnih izjava predstavnika Europske komisije, u kojima su se zauzeli za zaštitu slobode medija u Sloveniji, Janša je u veljači pozvao Komisiju da formira "fact finding" misiju koju bi uputila u Sloveniju da utvrdi stanje medijskih sloboda. Po njegovim tvrdnjama, većinu medija u Sloveniji kontroliraju oporbena ljevica i njoj bliski "medijski tajkuni".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:45