StoryEditor
UVREDLJIVA OBJAVA

JANŠA NE MORA PLATITI ODŠTETU NOVINARKI Na Twitteru je nazvao 'odsluženom prostitutkom', sud odlučio: 'To treba shvatiti metaforički'

Janez Janša
 Goran Mehkek / CROPIX

Slovenski vrhovni sud prihvatio je žalbu Janeza Janše na presudu višeg suda u Celju po kojoj je sadašnji premijer zbog uvredljive objave na Twitteru jednoj novinarki nakon njezine tužbe za povredu časti i dobrog imena trebao platiti odštetu od 6000 eura s pripadajućim kamatama.

Novinarka i urednica RTV Slovenija Mojca Šetinc Pašek izjavila je povodom objave takve presude vrhovnog suda da će na nju podnijeti žalbu ustavnom sudu i da je stajalištem vrhovnih sudaca ogorčena.

Janša je 2016. godine na svom Twitteru dvije novinarke, koje su na nacionalnoj televiziji objavile "nedovoljno argumentirani prilog" u kojemu je njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) optužena za navodne veze s desnim ekstremističkim skupinama, nazvao "odsluženim prostitutkama" koje nude vrlo jeftine usluge u "javnoj kući", pri čemu je uz njihova imena naveo i inicijale prezimena, vulgarno aludirajući na navodnu političku pristranost javne televizije u tretmanu njegove stranke koja je tad bila u opoziciji.

U argumentaciji odluke koju je vrhovni sud donio natpolovičnom većinom i kojom je prijašnja odluka o dodjeli odštete revidirana navodi se da je novinarka i urednica Šetinc Pašek kao urednica informativnog programa s vidika javnosti za svoj rad "javna osoba" kao i političar Janša, da su kod javnih osoba granice kritike "šire nego kad je riječ o privatnim osobama" kad se radi o javnom diskursu.

- U konfliktu između slobode političkog izražavanja tuženoga i prava na čast i dobro ime tuženice dali smo prednost prosvjetiteljskom načelu da samo slobodna rasprava o važnim društvenim temama omogućava približavanje istini - navedeno je u presudi vrhovnog suda.

Dodaje se kako se vrhovni suci pri tome nisu opredjeljivali prema izvanpravnim dimenzijama spomenutog slučaja, ali da objava na društvenoj mreži očito nije bila mišljena doslovno, nego je treba shvatiti metaforički.

Šetinc Pašek izjavila je da će na odluku podnijeti žalbu ustavnom sudu i da je stajalištem vrhovnih sudaca ogorčena.

- Očito je da većina članova vrhovnog suda smatra da je Twitter medij gdje su dopušteni zajedljivi, grubi i uvredljivi sadržaji i da Janša mora objavljivati takve komentare - rekla je.

Aktualni slovenski premijer i njegova stranka imaju dugu povijest konflikata s novinarima vodećih medija za koje su nedavno u pismu Europskom vijeću naveli da su politički neizbalansirani i da kadrovski i mentalitetom vuku podrijetlo iz komunističkog režima, pri čemu je na udaru posebno nacionalna televizija.

Janša je za vrijeme dok je bio u opoziciji pokrenuo inicijativu da se ukine obvezna televizijska pretplata za javni radiotelevizijski servis, tvrdeći da je politički pristran u korist ljevice i prekapacitiran s obzirom na broj zaposlenih i skroman program.

Kako bi parirala "lijevim" medijima njegova je stranka osnovala jaku mrežu portala, pa i privatnu televiziju Nova24.tv koja je sad u vlasništvu mađarskoga kapitala, ali s daleko manje utjecaja i gledanosti od televizija s nacionalnom koncesijom i ranije odobrenim frekvencijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 10:21