SLOVENIJA

Janša ne želi biti samo ‘poštar‘ kod imenovanja tužitelja, sporna mu je procedura

Europsko javno tužiteljstvo u koje i Slovenija treba delegirati svoje tužitelje novo je europsko tijelo sa sjedištem u LuksemburgU
Janez Janša
 Joe Klamar/AFP

Slovenski premijer Janez Janša i dalje odbija potvrditi imenovanje dvaju slovenskih delegiranih tužitelja u Europskom javnom tužiteljstvu te tvrdi da je za to kriv zakon koji je vladi namijenio ulogu "poštara", što je po njegovoj ocjeni suprotno Ustavu.

Europsko javno tužiteljstvo u koje i Slovenija treba delegirati svoje tužitelje novoustanovljeno je europsko tijelo sa sjedištem u Luksemburgu.

Zaduženo je za istrage u korištenju europskih sredstava po članicama te progon mogućih prijevara u tim postupcima. Bavi se i slučajevima korupcije i pranja novca kroz europske financijske mehanizme, a za ovu godinu raspolaže proračunom od 45 milijuna eura.

Slovenska ministrica pravosuđa Lilijana Kozlovič, u skladu s izborom na natječaju državno-tužiteljskog vijeća, predložila je specijalizirane tužitelje Mateja Oštira i Tanju Frank Eler u Europsko javno tužiteljstvo, no Janša odbija staviti imenovanje na dnevni red vlade.

"Takav je postupak sam po sebi neobičan, vladi je ovdje namijenjena uloga nekakvog poštara", kazao je Janša u ponedjeljak u parlamentu, na kritike oporbe kako samovoljno utječe na postupak koji bi trebalo završiti, u čemu se već kasni.

"Tužiteljsko vijeće donese odluku i pošalje je vladi koja nema nikakvih ingerencija odlučivanja, nego to samo mora uzeti na znanje, premda Sloveniju u inozemstvu, prema ustavu, predstavlja vlada, a ne tužiteljsko vijeće ili ministarstvo pravosuđa", kazao je Janša.

Dodao je da vlada prijedlog neće dati na dnevni red dok se stanje ne prouči i ne razjasni, te da njegova vlada razmišlja i o promjeni zakonske procedure izbora koju je uspostavila prijašnja vlada.

U slovenskim medijima i u krugovima opozicijskih stranaka zadnjih su tjedana kružile informacije prema kojima Janša iz imenovanja u pravosudna tijela izuzima kadrove koji su bili uključeni u sudske postupke protiv njega osobno i njegove stranke.

Riječ je npr. o korupcijskoj aferi Patria u kojoj je Janša najprije bio pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu, a onda oslobođen nakon pravorijeka ustavnog suda, ali i o postupku u kojemu su tužitelji predlagali proces zbog netransparentnih podataka o njegovoj imovini, od čega su kasnije odustali.

Društvo slovenskih državnih tužitelja (DDTS) u javno je objavljenom pismu Vijeću Europe početkom ožujka upozorilo na "brojne nedopustive pritiske" na tužitelje.

U pismu su naveli da je riječ o pritiscima do kojih dolazi neposredno od predsjednika vlade ili "njemu podređenih medija", navevši da je vlada zaustavila imenovanje više javnih tužitelja, a tužiteljima su u vrijeme pandemije smanjene plaće za 30 posto.

Tužitelji su naglasili i da je postupak imenovanja slovenskih delegiranih tužitelja u europsko javno tužiteljstvo u vladi blokiran zbog toga što su se imenovani tužitelji "u prošlosti zamjerili Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) i njenom predsjedniku Janezu Janši".

Janša pak ocjenjuje da se radi o nepotrebnoj politizaciji tog slučaja, premda je i sam više puta kritizirao stanje u slovenskom pravosuđu nazivajući ga "krivosuđem" i mjestom u kojemu su uhljebljeni stari kadrovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:06