AFERA PATRIA

JANŠA OSTAJE BEZ IMOVINE Tužiteljstvo pokrenulo istragu protiv bivšeg slovenskog premijera

(FILES) A file photo taken on January 24, 2013 shows Slovenian Prime Minister Janez Jansa giving a press conference in Ljubljana a day after a junior partner from Slovenia's ruling coalition quit the center-right government, a move that strips the alliance of its majority and potentially pushes the country toward a political crisis. Jansa notified on February 1 the eurozone country's parliament he would take over the finance ministry temporarily after Janez Sustersic's resignation last week. Sustersic and Justice Minister Senko Plicanic resigned following their Civil List (DL) party's decision to quit Jansa's center-right five-party coalition. AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
 AFP

Prema informaciji ljubljanskog lista Dnevnik, protiv bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše pokrenuta je financijska istraga temeljem zakona o oduzimanju imovine nezakonita izvora. Istragu je pokrenulo specijalizirano tužiteljstvo i u koju su uključeni policija, porezna uprava, ured za pranje novca i protukorupcijska komisija, obuhvaća razdoblje od 2000. do listopada 2013.

Ukratko, pod istragom je Janšina 640.000 eura vrijedna imovina u nekretninama i automobilima. Iz perspektive Nadana Vidoševića, radi se o sitnišu, ali Janez Janša je u problemima do grla.

Istražuje se i imovina Janšinog brata Rajka, supruge Urške Bačovnik i njene sestrične Nataše Pajenk, za koju se sumnja da je raspolagala Janšinim računima. U istu istragu uključena je i imovina Jože Zagožena, nekada istaknutog člana Janšinog SDS-a, koji je, zajedno s njim, na prvostupanjskom sudu u Ljubljani, u korupcijskoj Aferi Patria bio osuđen na prvostupanjsku kaznu zatvora i novčanu kaznu.

Zagožen je umro prije tri mjeseca, ali Janšu čeka teška sudska bitka, iako on negira da je njegova imovina nezakonita izvora i tvrdi kako na višem sudu želi dokazati da nije od Patrije primio mito za nabavu oklopnih vozila od finske tvrtke.

Prvostupanjski sud u Ljubljani proglasio je početkom lipnja krivim Janeza Janšu, brigadira slovenske vojske Tonu Krkoviča i vlasnika kompanije Rotis Ivana Črnkoviča za nezakonito posredovanje prilikom nabavke oklopnih vozila finske Patrie za Vojsku Slovenije.

Janša je tada osuđen na dvije godine zatvora, a preostala dvojica na 22 mjeseca. Sud im je izrekao i novčanu kaznu od po 37.000 eura, čime je u potpunosti prihvatio prijedlog tužiteljstva u pogledu kazni za primanje mita u slučaju Patria.

Postoje snažne indicije da i u Hrvatskoj ima razloga za sumnju kako je Patria potplatila neke ovdašnje dužnosnike, međutim, nije poznato dokle je stigla istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:46