AFERA PATRIA

JANŠA 'Osudili su me greškom, imam i dokaz!' TUŽITELJSTVO 'Neće ići'

(FILES) A file photo taken on January 24, 2013 shows Slovenian Prime Minister Janez Jansa giving a press conference in Ljubljana a day after a junior partner from Slovenia's ruling coalition quit the center-right government, a move that strips the alliance of its majority and potentially pushes the country toward a political crisis. Jansa notified on February 1 the eurozone country's parliament he would take over the finance ministry temporarily after Janez Sustersic's resignation last week. Sustersic and Justice Minister Senko Plicanic resigned following their Civil List (DL) party's decision to quit Jansa's center-right five-party coalition. AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
 AFP

LJUBLJANA - Slovenski oporbeni prvak i bivši premijer Janez Janša izjavio je u srijedu u Ljubljani da su njegovi odvjetnici otkrili nove proceduralne greške u postupku kojim je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora u korupcijskoj aferi Patria.

Janša je na konferenciji za novinare rekao da je slovenski sud u sudski spis arbitrarno i selektivno uključivao samo one dokaze iz paralelnog procesa u Finskoj, koji se vodio protiv nekadašnjih Patrijinih menadžera optuženih za nuđenje mita slovenskim dužnosnicima, koji su išli u prilog optužbi, a ne one koje su rasterećivale Janšu i dvojicu drugih suosuđenika.

"Sudski spis u Finskoj 'teži' je za 7.000 dokumenata od slovenskog. Prvi brzi pregled pokazao je da su među finskim dokumentima i oni koji se odnose na Sloveniju, a u slovenskom sudskom spisu ih nema", kazao je Janša.

Finska dokumentacija, naveo je Janša, dokazuje da Patria nije bila sigurna tko će biti izabran na natječaju za opremanje slovenske vojske i nakon što sam ja navodno primio obećanje nagrade s njihove strane, kazao je Janša.

"U finskom sudskom spisu su i dokumenti koji su dokaz da je proces izbora ponuđača za oklopna vozila i oružje trajao još pola godine nakon što sam ja navodno prihvatio obećanje nagrade od Patrije", kazao je Janša.

Isto tako, kaež janša, jedan od finskih dokumenata potvrđuje da bivši brigadir slovenske vojske Anton Krkovič, koji je s Janšom u slučaju Patria u Sloveniji također osuđen na zatvorsku kaznu, nije imao nikakvog utjecaja na izbor ponuđača, kako mu je u optužnici i kasnijoj presudi pripisano.

Prema pravomoćnoj presudi koju je potvrdio viši sud u Ljubljani, Janša je osuđen na 2 godine zatvora i 37.000 eura novčane kazne jer je dobio obećanje Patrije da će mu u slučaju uspjeha na natječaju za opremanje slovenske vojske, u vrijeme kad je Janša bio premijer, isplatiti nagradu, a Janša je i ovom prilikom rekao da smatra kako se radi o montiranom procesu kako bi ga se udaljilo iz politike.

"Tu presudu i suce koji su je donijeli ne poštujem, ali poštujem Sloveniju kao državu", rekao je Janša, u vezi dileme hoće li se u petak dragovoljno javiti u zatvor na izdržavanje kazne. No, dodao je da su njegovi odvjetnici na vrijeme iskoristili sva pravna sredstva potrebna da prije toga vrhovni sud odluči hoće li presuda biti poništena i može li se izvršenje kazne odgoditi.

Državni tužitelj: 'Nije bilo selekcije i priređivanja dokaza'

Slovenski državni tužitelj Andrej Ferlinc zanijekao je u srijedu tvrdnje osuđenog Janeza Janše da je u sudski spis protiv njega uvrstio samo dokaze koji su mu odgovarali, a ne i one koji su išli u prilog obrani.

"Nije bilo selekcije i priređivanja dokaza, dio poštenog suđenja je upravo to da su u spis uključeni i dokazi koji odgovaraju tužiteljstvu i oni koji idu u prilog obrane", rekao je Ferlinc novinarima, reagirajući na tvrdnje slovenskog oporbenog čelnika i bivšeg premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:20