POLITIČKO PRESLAGIVANJE

JANŠA POTVRĐEN ZA MANDATARA SLOVENSKE VLADE Na tajnom glasanju u parlamentu dobio natpolovičnu podršku zastupnika, odmah prisegnuo kao novi premijer

Janez Janša
 AFP

Slovenski parlament je u utorak popodne je nakon višesatne rasprave potvrdio Janeza Janšu za mandatara nove koalicijske vlade u koju ulaze četiri stranke koje su prošli tjedan potpisale koalicijski ugovor o suradnji.

Na tajnom glasovanju Janša je dobio 52 glasa, šest više od potrebne natpolovične većine u parlamentu s 90 zastupnika. Protiv je glasovao 31 zastupnik, jedan je glasački listić bio nevažeći, dok nekoliko zastupnika nije pristupilo glasovanju, objavila je izborna komisija.

Pretpostavlja se da je uz 48 glasova iz redova zastupnika njegove Slovenske demokratske stranke (SDS), te koalicijskih saveznika - Stranke modernog centra (SMC), demokršćanske Nove Slovenije (NSI) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) - za Janšu kao novog premijera glasovalo i nekoliko manjinskih zastupnika, te zastupnika Slovenske nacionalne stranke (SNS).

Da će glasovati protiv Janše kao premijera i njegove vlade koju smatraju "ekstremno desnom", a njegov izbor za novog premijera "crnim danom za slovensku demokraciju", kako su naveli neki zastupnici nove opozicije, unaprijed su prije glasovanja izjavili predstavnici Liste Marjana Šareca (LMŠ), stranke odlazećeg premijera, zatim zastupnici Socijalnih demokrata (SD), Stranke Alenke Bratušek (SAB) i stranke Ljevica (L) koji su se zauzimali da se politička kriza nastala ostavkom premijera Šareca razriješi prijevremenim izborima.

Te su iste stranke optužile Stranku modernog centra (SMC), te Demokratsku stranku umirovljenika (DESUS) i njihove zastupnike da su povezivanjem s Janšom i glasovanjem za novu desnu koalicijsku vladu izdale svoje birače kako bi zadržale zastupničke mandate.

Janša je nakon potvrde u parlamentu potpisao svečanu prisegu kao novi premijer i sada u roku ne dužem od 15 dana mora predložiti sastav ministara svoje buduće vlade, o kojemu će parlament nakon toga ponovo glasovati.

Kako najavljuju iz Janšine stranke, novi premijer bi ministarsku listu u parlament mogao uputiti već ovoga tjedna, te tako skratiti rokove, kako bi nova vlada mogla nastupiti već sredinom ovog mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 10:13