POLITIČKI PRITISAK

Janša ukinuo javno financiranje novinske agencije STA, slični slučajevi i u drugim članicama EU

Jedino rješenje za takve slučajeve kontrola sredstava koja dolaze za medije iz EU, rekla je povjerenica Věra Jourová
Janez Janša
 Yves Herman/AFP

Slovenska tiskovna agencija (STA), javni medij čiji je osnivač država, izvijestila je kako su joj ukinuta vladina sredstva.

Vlada Janeza Janše u ponedjeljak je, na prijedlog UKOM-a, svog Ureda za tisak i komunikacije, donijela odluku da više neće financirati rad nacionalne agencije. Prema zakonu, državna sredstva dobiva kao "javna služba" temeljem ugovora koji se obnavlja krajem svake godine, a isplaćuje u mjesečnim ratama. No, Janša je u nekoliko navrata izrazio nezadovoljstvo radom STA pa se ova odluka povezuje s političkim pritiskom na agenciju. Dvije stranke vladajuće koalicije, DeSUS i SMC, ogradile su se od odluke.

A da se situacija s javnim medijima u dijelu članica EU pogoršava, potvrđuje razgovor koji je povjerenica Věra Jourová vodila sa zastupnicima Odbora o medijima Europskog parlamenta. Povjerenica Jourová je na pitanje zastupnika o praksi pojedinih članica da financiraju samo medije koji podržavaju njihovu propagandu odgovorila: "Da, takvih slučajeva ima u Grčkoj, pa Poljskoj, Mađarskoj, a i u Sloveniji se priprema takav zakon".

I dodala da je jedino rješenje za takve slučajeve kontrola sredstava koja dolaze za medije iz EU: "Moramo inzistirati da se novac pravedno raspodjeljuje te da ne bude slučajeva privilegiranog financiranja nekih koji su spremni pjevati kako vlada svira".

Mađarska je većinu medija stavila pod kontrolu vlade, a posljednji je slučaj bio index.hu. Poljska je najavila "repolonizaciju medija", a u Grčkoj se praksa razotkrila tijekom prvog vala pandemije. Vlada u Ateni je tada osigurala 20 milijuna eura kako bi se podigla svijest o potrebi ostanka kod kuće. Neki od medija su odbili primiti novac jer nisu bili zadovoljni raspodjelom sredstava: dio medija koji oštro kritiziraju rad vlade nije se našao na popisu onih koji bi trebali primiti sredstva. Grčka je vlada reagirala tvrdeći da je riječ o lažnoj vijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:07