IDE PUTEVIMA LITVE

Janša ulazi u rat s Pekingom: ‘To što Kina izvodi je smiješno i zastrašujuće, Slovenija otvara ured na Tajvanu!‘

Slovenski premijer najavio razmjenu predstavništava s Tajvanom, kritizirao obrušavanje Kine na Litvu i prozvao je zbog koronavirusa

Janez Janša i Xi Jinping

 AFP

Slovenija je postala posljednja mala europska zemlja u nizu koja je odlučila 'nagaziti' moćnu Kinu preko pitanja Tajvana svojim planovima za jačanje trgovinskih veza s tim samoupravnim otokom koji Kina već desetljećima, unatoč njegovoj administrativnoj odvojenosti, smatra svojim teritorijem.

Ministarstvo vanjskih poslova Tajvana u utorak je potvrdilo planove s ovom, kako piše Politico, balkanskom nacijom da međusobno otvore trgovinske urede na teritoriju druge zemlje, što je u ponedjeljak najavio slovenski premijer Janez Janša.

To je potez koji, navodi Politico, prijeti daljnjim raspirivanjem tekućih napetosti Europske unije s Pekingom zbog otopljavanja diplomatskih odnosa Litve s Taipeijem, što je potaknulo Kinu da uvede strogi trgovinski embargo.

Govoreći o Tajvanu kao o "demokratskoj zemlji", Janša je za indijsku javnu radioteleviziju Doordarshan rekao kako Slovenija i Tajvan "rade na uspostavljanju razmjene predstavnika. Naravno, to ne bi bila razina veleposlanstava. To bi bila ista razina koju mnoge zemlje članice EU (imaju s Tajvanom)".

Janša: Podržat ću suverenu tajvansku odluku o neovisnosti

Janša je također izjavio da će podržati "suverenu odluku" Tajvanaca ako odluče da "žele živjeti neovisno".

Kineska vlada još nije javno komentirala Janšine izjave, ali je više puta upozoravala zemlje EU da ne priznaju Tajvan, što je u okviru politike "jedne Kine", koja taj otok smatra dijelom svog teritorija.

Posljednjih mjeseci Kina je također pojačala vojne prijetnje prema Tajvanu, budući da tamošnja vlada teži više planu neovisnosti od Kine.

Janša je pritom kritizirao odgovor Pekinga na odnose Litve i Tajvana kao "zastrašujući" i "smiješan". U kolovozu prošle godine, naime, Vilnius je odobrio zahtjev Tajvana da se u zemlji osnuje "tajvansko" predstavništvo, ali korištenje tog imena uvrijedilo je Peking, koji umjesto imena Tajvan preferira naziv "Taipei", što je ime glavnog grada Tajvana.

"Iskreno govoreći, velika većina zemalja članica EU održava neku vrstu predstavničkih ureda s Tajvanom. I Litva nije izuzetak", rekao je Janša.

"Postoje neke male razlike u imenovanju, ali to nije važno. Mislim da je Kina prosvjedovala svaki put kada bi neka europska zemlja uspostavila takve urede, ali nikada nisu išli tako daleko kao u ovom slučaju i to je zastrašujuće - zastrašujuće je da pokušavaju izolirati zemlje, u ovom slučaju malu zemlju, koja se također borila za svoju neovisnost prije 30 godina".

Dodao je da stalne prijetnje Kine Vilniusu - uključujući de facto zabranu većine trgovine s tamošnjim subjektima, kao i pritisak na tvrtke iz EU koje posluju s Litvom - neće odvratiti Sloveniju u njezinim planovima.

'Bili su neodgovorni u vezi koronavirusa'

"Formalno, Europska unija podržava Litvu. Bilo kakav… pritisak na Litvu i neke druge zemlje u Europi neće koristiti kineskoj vladi", rekao je Janša.

"Dobri odnosi, dobri trgovinski odnosi, zajednički su interes. Ako jedna strana pokušava naštetiti (tim) odnosima, možda bi mogli imati koristi kratkoročno, ali dugoročno svi su gubitnici".

Janša, međutim, nije htio reći planira li Slovenija ostati dio takozvane skupine 16+1 koju predvodi Peking, a koja uključuje zemlje srednje i istočne Europe, iz koje je Litva prošle godine izašla.

Također se osvrnuo na način kako je Peking postupao u vezi koronavirusa na samome početku, prije nego se rasplamsala pandemija.

"Znamo sigurno da se Kina u početku nije ponašala u dobroj vjeri. Nismo bili obaviješteni što se zapravo događa", rekao je Janša.

"Mislim da moramo razgovarati o tim pitanjima i učiniti da kineske vlasti budu odgovorne", zaključio je Janša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:41