VRAĆEN MU MANDAT

Janša za odlazak iz zatvora u parlament treba predložiti dnevnik rada

(FILES) A file photo taken on January 24, 2013 shows Slovenian Prime Minister Janez Jansa giving a press conference in Ljubljana a day after a junior partner from Slovenia's ruling coalition quit the center-right government, a move that strips the alliance of its majority and potentially pushes the country toward a political crisis. Jansa notified on February 1 the eurozone country's parliament he would take over the finance ministry temporarily after Janez Sustersic's resignation last week. Sustersic and Justice Minister Senko Plicanic resigned following their Civil List (DL) party's decision to quit Jansa's center-right five-party coalition. AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
 AFP

LJUBLJANA - Vodeća slovenska oporbena stranka prosvjedovala je u srijedu protiv nove odluke zatvorske uprave, prema kojoj Janez Janša mora predložiti dnevnik rada kako bi dobio njenu dozvolu za rad u parlamentu, gdje je zastupnik.

Predsjednik zastupničkog kluba Slovenske demokratske stranke (SDS) Jože Tanko rekao je na konferenciji za novinare da se radi o šikaniranju njihova predsjednika, kojemu je ustavni sud prošli tjedan privremeno vratio zastupnički mandat nakon što mu ga je parlament bio ukinuo, te da je zatvorska uprava samovoljno promijenila praksu po kojoj je Janši za odlazak iz zatvora u parlament bila dovoljna obična dozvola za rad koji dobivaju i ostali zatvorenici, kad odlaze na rad u zatvorske radionice.

"Janši je tako nezakonito bilo onemogućeno da prisustvuje sastanku parlamentarnog odbora za vanjsku politiku", kazao je Tanko, dodavši da premijera Miru Cerara poziva da nešto konkretno učini za poštivanje pravne države, za što se inače deklarativno zalaže.

Na problem što mu nije izdata uobičajena "rutinska dozvola" kako bi mogao sudjelovati u radu vanjskopolitičkog odbora u pismenoj je predstavci parlament upozorio i Janša. Naveo je da zahtijeva da mu vodstvo parlamenta omogući normalno obavljanje zastupničke dužnosti i spriječi diskriminaciju zastupnika u obavljanju njegove dužnosti.

Predsjednik parlamenta Milan Brglez uzvratio je da se u taj predmet ne može miješati jer je tumačenje odredaba za zatvorenike stvar zatvorske uprave, odnosno povjerenstva ministarstva pravosuđa, te da se Janša obrati njima.

Janša u zatvoru izdržava dvogodišnju kaznu zbog pravomoćne osude u slučaju Patria na koju se žalio ustavnom sudu, a osim na sjednice parlamenta do sada je iz zatvora dolazio i na važnije sastanke stranke koju vodi.

Odbor za zaštitu ljudskih prava Janeza Janše, koji uglavnom čine njegovi simpatizeri i članovi stranke, zatražio je da ih prilikom posjeta Sloveniji primi i njemački predsjednik Joachim Gauck, koji je od jučer u posjetu Ljubljani, kako bi ustvrdili da Janšu smatraju političkim zatvorenikom i upozorili na probleme u slovenskom pravosuđu, ali njihova molba nije prihvaćena, prenijeli su u srijedu slovenski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:59