FAMOZNI DOKUMENT

Janša zvao Džaferovića, želi sanirati štetu: Ne postoji ‘non-paper‘ o prekrajanju granica!

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarao je s premijerom Slovenije Janezom Janšom
Janez Janša

Famozni (ne)postojeći prijedlog slovenskog premijera Janeza Janše, uz "logističku" pomoć mađarskog kolege Viktora Orbána, o prekrajanju granica na jugoistoku Balkana (osim što je dijelio BiH i Makedoniju, čak je i grčki otok Krf pripojio, prema karti koja se pojavila, Velikoj Albaniji), izazvao je slovenskog predsjednika Boruta Pahora da se izjasni o tome.

Pahor se posuo pepelom - iako je on tijekom nedavnog posjeta Sarajevu pitao članove Predsjedništva o održivosti BiH kao države - jer je taj dokument izazvao velik skandal i negativnu reakciju, pogotovo zato što mnogi analitičari smatraju da je Janšin prijedlog "podmetnut" sa strane kao svojevrsno ispipavanje terena. Slovenski je predsjednik izjavio da nije znao za postojanje non-papera te istaknuo da "mijenjanje granica mirnim putem na ovim prostorima nije moguće". Pahor je naglasio da očuvanju teritorijalne cjelovitosti država istočne Europe posvećuje veliku pozornost kao predsjednik Slovenije te je stoga dao prijedlog za inicijativu koja je prerasla u Berlinsku konferenciju.

- U pripremama za ovogodišnju konferenciju nedavno sam posjetio Sarajevo i susreo se sa svom trojicom članova Predsjedništva. Jedan sam od rijetkih predsjednika koji naglašava važnost pomirenja za njihovu budućnost - ustvrdio je Borut Pahor na konferenciji za novinare.

Pahor je potvrdio svoju privrženost proširenju EU na zemlje Balkana te rekao kako ono "postaje pitanje vremena, a ne samo političke volje". Prema njegovu mišljenju, spori tempo proširenja podriva povjerenje u europsku perspektivu tih zemalja i obeshrabruje tamošnju javnost, a posljedice bi mogle biti "jačanje nacionalizma i povećanje utjecaja trećih zemalja". Doduše, nije imenovao koje bi to zemlje bile, iako se može pretpostaviti da je mislio na Rusiju koja želi biti prisutna na ovom prostoru i nedavno je jasno dala do znanja da neće dopustiti da BiH pristupi NATO-u. Pahor se založio da Slovenija bude aktivnija u regiji.

- Neki dugo nisu smatrali da bi se visoki predstavnici Slovenije trebali miješati u pitanja regije. Razumio sam to u 90-ima, ali danas to ne razumijem i želim da jednoga dana sve zemlje s kojima smo bili zajedno u Jugoslaviji postanu članice EU - izjavio je Pahor.

Bošnjački član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, pisao je šefu Europskog vijeća Charlesu Michelu da ova događanja u vezi sa slovenskim non-paperom "dovode do ozbiljne destabilizacije i uznemirenosti u BiH".

"Nakon izvještavanja medija u Republici Sloveniji o postojanju non-paper dokumenta o promjeni granica na Zapadnom Balkanu stvorena je percepcija u bosanskohercegovačkoj javnosti da se od strane nekih krugova unutar EU radi na ugrožavanju teritorijalnog integriteta BiH", prenosi Fena Džaferovićeve riječi.

Džaferović navodi kako su "secesionističke političke snage, koje već dulje vrijeme prijete izdvajanjem entiteta Republike Srpske, protumačile ovu indiciju kao dokaz o postojanju podrške unutar EU njihovim secesionističkim planovima". Stoga Džaferović upozorava EU da je ona je jedan jamaca Daytonskog sporazuma kojim je potvrđen kontinuitet države BiH u međunarodno priznatim granicama s kojima je postala članica Ujedinjenih nacija. Uz to napominje kako se u Sporazumu decidirano "zabranjuje odcjepljenje bosanskohercegovačkim entitetima".

Džaferović kaže Michelu kako je zbog toga "osjetio potrebu" skrenuti mu pažnju da se "ovakve inicijative trebaju u startu onemogućiti te da Sarajevo očekuje od EU više pažnje kredibilnoj perspektivi članstva BiH u EU". Istodobno je hrvatski premijer Andrej Plenković rekao kako je o non-paperu doznao iz medija te da hrvatska strana nije dobila taj dokument ni službenim, ni neslužbenim putem. Podsjetimo da je i Janez Janša zanijekao da je spomenuti dokument dao Charlesu Michelu.

Slovenija bi 1. lipnja trebala preuzeti predsjedanje EU, ali mnogi se pitaju hoće li Janša, nakon ovoga šokantnog skandala, dotad politički preživjeti. Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Franc Bogovič izjavio je za BH televiziju da su priče o "non-paperu izmišljotina i u službi rušenja Janše" u koje je, prema njegovu mišljenju, uključen portal necenzurirano.si koji je objavio sporni dokument.

Primož Cirman, novinar portala, tvrdi da non-paper postoji. "Ne znamo je li nastao u Ljubljani, Budimpešti ili Beogradu, ali znamo da ga je slovenska vlast u proteklim mjesecima distribuirala na različite kanale. Slovensko ministarstvo nije autor, ali je u distribuciji sudjelovao Janšin kabinet. Prema našim izvorima, vjerujemo da je dokument iz početka ove godine", prenosi Cirmanove riječi Slobodna Bosna. Poznati slovenski komentator AlI Žardin rekao je da Bruxelles s pravom može biti zabrinut za slovensko predsjedanje zbog ovakvih "neprihvatljivih, nepredvidivih i iracionalnih poteza slovenske vlade".

Đaferović i Janša se čuli telefonom

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović telefonom je razgovarao s premijerom Republike Slovenije Janezom Janšom, javlja bosanskohercegovački portal Klix.ba.

Telefonski razgovor uslijedio je na poziv premijera Republike Slovenije Janeza Janše, koji je obavijestio Džaferovića da ne postoji "non paper" koji bi se mogao dovesti u vezu s Vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Premijer Republike Slovenije Janša kazao je da Slovenija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njen euroatlantski put, poštujući u potpunosti Daytonski mirovni sporazum.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je kazao da u startu treba onemogućiti svaku priču o etničkim i teritorijalnim podjelama Bosne i Hercegovine, kao i da je jedini put za Bosnu i Hercegovinu njena daljnja unutrašnja reintegracija i euroatlantska integracija.

Razgovarali su i o predsjedavanju Slovenije Europskom unijom u narednom periodu, kao i o Summitu Europska unija – Zapadni Balkan, čiji će Slovenija biti domaćin, a čija bi glavna tema trebala biti ubrzanje integracije država Zapadnog Balkana u Europsku uniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:24