KORUPCIJA NA VRHU

JANŠI POTVRĐENE DVIJE GODINE ZATVORA Bivši premijer osuđen u aferi Patria

Slovenian Prime Minister Janez Jansa adresses the Slovenian National Assembly in Ljubljana on February 27, 2013. Slovenia's parliament started debates today in the lead-up to a no-confidence vote that was expected to spell the end of Prime Minister Janez Jansa's one-year-old government. The motion was filed last week by the main opposition party Positive Slovenia as Jansa's five-way coalition crumbled under his refusal to resign over corruption claims. AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
 AFP

LJUBLJANA - Viši sud u Ljubljani potvrdio je prvostupanjsku presudu oporbenom čelniku i nekadašnjem premijeru Janezu Janši kojom je osuđen na dvije godine zatvora u korupcijskoj aferi Patria.

Kazne su potvrđene i Janšinim suoptuženicima, bivšem brigadiru slovenske vojske Antonu Krkoviču, te direktoru tvrtke Rotis Ivanu Črnkoviču koji su osuđeni na po 22 mjeseca zatvora i novčane kazne.

Prema sada pravomoćnoj presudi, Janša je 2006. godine, kada je bio premijer, od Patrijinih posrednika prihvatio obećanje da će dobiti novčanu nagradu ako finska tvrtka dobije posao opremanja slovenske vojske oklopnim vozilima koji je bio vrijedan 278 milijuna eura.

Janša je tijekom sudskog postupka negirao sve navode tužiteljstva da je utjecao na ugovor s Patrijom i kontaktirao s posrednicima, a optužnicu protiv sebe nazvao političkom konstrukcijom, tvrdeći da je eventualno osuđujuća presuda protiv njega neodrživa.

Janša i njegovi odvjetnici najavljuju žalbu ustavnom sudu, a bude li potrebno i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Slovenski mediji u ponedjeljak navode da presuda višeg suda još nije izvršna i ne znači automatski odlazak Janše u zatvor, te podsjećaju da bi on i suoptuženici mogli tražiti i izvršenje kazne preko tzv. vikend-zatvora, predviđenog za presude ispod dvije godine zatvora.

Početkom lipnja prošle godine prvostupanjski sud u Ljubljani osudio je Janšu na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura. Sutkinja Barbara Klajnšek lani je prilikom izricanja nepravomoćne presude rekla da su Janša, Krkovič i Črnkovič bili svjesni svog čina koji su počinili iz koristoljublja, pri čemu im je prethodno nekažnjavanje priznato kao olakotna okolnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. siječanj 2022 10:16