KORONAVIRUS

JANŠINA VLADA NA NOĆNOJ SJEDNICI UVELA JOŠ RIGIDNIJE MJERE Stambene zgrade morat će se dezinficirati dvaput dnevno, od 8 do 10 samo ugroženi u dućane

 
 AFP

Slovenska vlada uvodi nova ograničenja kretanja kako bi suzbila širenje epidemije koronavirusa, objavljeno je nakon sjednice koja se protegnula u noćne sate.

Objekti i zgrade s više stanova morat će se dezinficirati najmanje dva puta dnevno, posebno kvake ulaznih vrata, rukohvati ograda, tipke dizala u kojima se neće smjeti voziti više stanara odjednom, nego "pojedinačno".

U trgovinama će, prema novoj uredbi, od ponedjeljka između 8 i 10 sati ujutro će smjeti kupovati samo invalidi, trudnice i umirovljenici.

Budući da sredinom idućeg tjedna istječe vladina uredba o zabrani ulaska putnika u Sloveniju iz nečlanica EU, vlada ju je odlučila produžiti za još dva tjedna.

TOPSHOT - A medical worker measures body temperature at one of the entrances of the Community Health Centre in Kranj, Slovenia on March 23, 2020 amid concerns over the spread of the COVID-19 coronavirus. (Photo by Jure Makovec / AFP)
AFP

Prema Slovenskom radiju, zbog učestalih kršenja preporuka o kretanju, vlada bi mogla zabraniti da ljudi napuštaju općine u kojima žive.

Vlada je na sjednici dovršila zakonski paket pomoći gospodarstvu i stanovništvu u vrijeme epidemije koronavirusa vrijedan oko 3 milijarde eura.

U Sloveniji je zaraza koronavirusom do sada potvrđena kod 684 osoba. Od devet umrlih, osam preminulih je iz domova umirovljenika na koje se zaraza proširila i koji vladi i zdravstvenim djelatnicama zadaju najviše brige.

Trenutno je u domovima za starije zaraženo 83 štićenika, a oboljelo je i 32 djelatnika tih ustanova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 02:54