ISPADI NA TWITTERU

Janšini neukusni tvitovi razbjesnili političare diljem Europe: ‘Prestanite odmah!‘

‘Pozivamo Janšu da odmah prestane s napadima na zastupnika Europskog parlamenta, ti napadi predstavljaju napad i na europske građane‘
Janez Janša
 Jure Makovec/AFP

U Sloveniji je izaslanstvo Europskog parlamenta koje ispituje stanje vladavine prava u toj zemlji, u vezi sa sumnjama da vlada guši medijske slobode, verbalno napada novinare i miješa se u rad pravosuđa. Vodi ga nizozemska zastupnica Sophie in't Veld iz skupine liberala (Renew Europe).

Premijer Janez Janša je odbio susresti se s njima pa je jedan od članova izaslanstva zaključio da je Janša “kukavica”. A tako nešto bivši referent u odjelu za Općenarodnu obranu i Društvenu samozaštitu, te prvi ministar obrane neovisne Slovenije ne može pretrpjeti. I odgovorio je omiljenim oružjem autokrata i populista, tweetom.

Misiju EP-a je nazvao “Sorosevim marionetama”. Čime se stavio u redu s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom, koji za sve što mu se ne sviđa krivi mađarskog Židova Georgea Sorosa, zagovornika otvorenog društva. Što je sukobu oko pitanja slobode medije dalo obilježje antijudaizma.

Na to je reagirao nizozemski premijer Mark Rutte, osudivši Janšin "neukusan tweet", najavivši da će o tome dati i službenu izjavu nakon što osudu prenese i slovenskoj ambasadorici u Nizozemskoj Sanji Štiglic koja je pozvana na razgovor.

Janša je u međuvremenu izbrisao tweet.

To međutim nije uvjerilo slovenskog premijera, pa je Rutteu na Twitteru poručio kako su optužbe o medijskim neslobodama u Sloveniji koje širi europska ljevica "besmislene".

"Ne gubite vrijeme pozivanjem ambasadorice i slobodom medija u Sloveniji nego sa Sophie in 't Weld zaštitite svoje novinare pred ubojstvima na ulici", napisao je Janša opet na Twitteru, aludirajući na tragičan događaj kad je u Nizozemskoj u srpnju ove godine ubijen novinar Peter R. de Vries koji je istraživao kriminalno podzemlje.

Na Janšino tvitanje i napade na eurozastupnike reagirao je i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, pozvavši Janšu da se suzdrži.

"Pozivamo Janeza Janšu da odmah prestane s napadima na zastupnika Europskog parlamenta, takvi napadi predstavljaju i napad na europske građane. Konstruktivna suradnja s rotirajućim predsjedništvom Vijeća EU-a temelji se na međusobnom povjerenju i poštovanju", napisao je Sassoli, ali je i na to dobio Janšin nediplomatski odgovor:

"Slovenija nije kolonija. Molim da kažete svojim zastupnicima neka ime Europskog parlamenta ne zlorabe za političke spletke i besmislene optužbe na račun Slovenije", naveo je Janša u svojoj poruci Sassoliju.

Oglasio se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, navevši da članovima Europskog parlamenta treba omogućiti da obavljaju svoj posao "bez ikakva pritiska".

"Međusobno poštovanje između europskih institucija i unutar Europskog vijeća jedini je način da se ide naprijed", naveo je Michel.

Janša je dosad u više navrata izazivao oštre reakcije iz Bruxellesa, primjerice kad je napao Iran pa je reagirao Josep Borrell, Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku tvrdnjom da premijer države koja predsjeda EU ne iznosi vanjskopolitčke stavove EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:11