UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

JANUKOVIČ POPUSTIO Ukrajina nastavlja pregovore s EU‏

 AFP

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič objavio je u utorak da će ipak nastaviti pregovore o pridruživanju Europskoj uniji i da će dužnosnici njegove vlade ovoga tjedna otići u Bruxelles.

Ministrica vanjskih poslova EU Cahterine Ashton stigla je u Kijev gdje su je prosvjednici oduševljeno dočekali. U noći s ponedjeljka na utorak nekoliko je prosvjednika ozlijeđeno u sukobima sa specijalcima koji su neuspješno pokušali rastjerati prosvjednike. Policajci su srušili dosta barikada u središtu Kijeva.

Ništa nisu poduzimali oko glavnog prosvjedničkog kampa na Trgu neovisnosti gdje je nekoliko tisuća prosvjednika ostalo još cijeli utorak iako se temperatura spustila debelo ispod nule. Dok su prosvjednici u nedjelju tražili da Janukovič ode s vlasti u roku od 48 sati, a on bezuspješno tražio pomoć iz Europe, predsjednik je ipak odlučio pronaći kompromis i pozvao je svoje prethodnike da skupa pronađu rješenje. Okrugli stol na kojemu se u utorak raspravljal oo krizi prenosila je televizija, a sudjelovali su Leonid Kravčuk, Leonid Kučma i Viktor Juščenko.

Predstavnika oporbe ili prosvjednika nije bilo. Predsjednik Janukovič rekao je da je zatražio od državnog odvjetništva da među prosvjednicima koje su u studenom odveli u zatvor oslobodi one koji nisu počinili teške zločine ili imaju djecu i obitelj. Nastavak rada na ukrajinskom Sporazumu o pridruživanju očekuje se već u srijedu. Predsjednik Janukovič još uvijek tvrdi da neće i ne smije zanemariti trgovinske veze s Rusijom iako mu to ne moće proći kod kod lidera EU.

Kriza koja je izazvala najveće prosvjede nakon Narančaste revolucije otkrila je prave razmjere podjele u ukrajinskom društvu, gdje je gotovo cijeli istok zemlje trajno priklonjen Rusiji i protivi se približavanju Europskoj uniji i protuvladinim prosvjedima. Prosvjednici tvrde da društvo nije podijeljeno na istok i zapad već da treba “resetiranje” jer sadašnji sustav za koji kažu da je temeljito korumpiran, guši cijeli narod.

Dok je barunica Ashton uime EU razgovarala s Janukovičem, zamjenica američkog državnog tajnika Victoria Nuland sastala se s vođama oporbe, šampionom u teškoj kategoriji Vitalijem Kličkom koji vodi stranku Udar, Arsenijem Jatsenjukom iz Sveukrajinske unije “Domovina” Julije Timošenko i Olehom Tjahnjbokom iz ultradesničarske stranke Svoboda. Nuland se treba sastati i s predsjednikom Janukovičem.

Prije tih sastanaka u Moskvi je novinarima izrazila “duboku zabrinutost” događajima u Ukrajini i podsjetila da Amerika podržava ukrajinski “europski izbor”. Od Rusije je zatražila da svoj utjecaj upotrijebi da olakša povratak mira, ljudskog dostojanstva i političkih rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:11