IZRONIO IZ OCEANA

JAPAN DOBIO NOVI OTOK Podvodni vulkan Japanu donosi povećanje morske granice

"Ako se otočić održi, onda Japan osim zemaljske teritorije ima pravo i na povećanje morske granice", već je požurio kazati državni tajnik japanske Vlade Jesihide Suga
 AFP

Teritorija Japana povećala se za jedan otočić u Tihom oceanu, nedaleko otoka Ogasawara, nekih tisuću kilometra južnije od Tokija. Naime, dogodilo se to zahvaljujući aktivnosti podvodnog vulkana koji je izbacio lavu na površinu mora gdje se zadržala i obrazovala novi otočić veličine 200 metara i visine 20 metara. Iznad otočića diže se i 600-metarski stup pepela.

Doduše, japanski geografi još tu novu teritorijalnu prinovu nisu ubilježili jer, kažu kako su se i ranije događale slične pojave, ali bi ti vulkanski otočići nakon nekog vremena ponovno potonuli na dno oceana.

Japanci pušu i na hladno jer su tako Zadnji ostali bez novog komada zemlje 1974. godine kada je nakon nekoliko dana sve ponovno prekrio ocean.

"Ako se otočić održi, onda Japan osim zemaljske teritorije ima pravo i na povećanje morske granice", već je požurio kazati državni tajnik japanske Vlade Jesihide Suga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:06