POTPUNI ZAOKRET

Japan gasi i posljednji od 54 nuklearna reaktora: Ako prebrodi ljeto bez nestašica struje, riješit će se svih nuklearki?

Prije Fukushime, nuklearna energija je u zadovoljavala 30 posto potreba za električnom energijom u Japanu
 AFP

TOKIO - Ovaj vikend Japan će ugasiti i svoj posljednji nuklearni reaktor koji je ostao u funkciji nakon tsunamija koji je prošle godine razorio zemlju i odnio 16.000 života. Ovo je prvi puta od 1970. da će Japan ostati bez nuklearne energije, a proizvođači energije se boje da ovo znači i kraj nuklearnih elektrana u toj zemlji uopće, pogotovo ako uspije prebroditi ljeto bez nestašica struje, javlja Reuters .

Ljeto će biti značajan period jer tada tradicionalno raste potrošnja električne energije pa ako se pokaže da je zemlja to u stanju izdržati bez nuklearnih elektrana, i japanska javnost bi se mogla još više okrenuti protiv nuklearne energije. Prošlo je ljeto Japanu to pošlo za rukom, i to tako što je uveo ograničenja korištenja električne energije. Tvornice su radile noću i vikendom kako ne bi došlo do preopterećenja distribucijskih mreža.

Japan posjeduje 54 nuklearna reaktora, uključujući četiri u Fukushimi koja su oštećena u tsunamiju i potresu, što je dovelo do najveće civilne nuklearne katastrofe poslije Černobila 1986. Otada su nuklearne elektrane diljem zemlje jedna po jedna ugašene zbog redovitog održavanja, no nakon što su ugašene spriječeno je njihovo ponovno stavljanje u pogon upravo zbog brige od opasnosti koju predstavljaju .

Prije Fukushime, nuklearna energija je u zadovoljavala 30 posto potreba za električnom energijom u Japanu, a 1970. kad je zemlja posljednji put bila bez ove vrste energije, njezina jedina dva reaktora samo su privremeno ugašena zbog potreba održavanja, piše Reuters .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:08