POTVRĐENO LANSIRANJE

Japan objavio da je sjevernokorejski projektil u subotu pao u vodu unutar njihovog pojasa

Sjeverna Koreja, koja ima nuklearno oružje, lansirala je lani najviše raketa dosad, uključujući interkontinentalne balističke rakete

Žena u Južnoj Koreji promatra snimku lansiranja projektila iz neprijateljskog susjedstva

 Anthony Wallace/Afp

Sjeverna Koreja je lansirala balističku raketu velikog dometa prema moru u blizini zapadne obale Japana u subotu, nakon što je Pjongjang upozorio da će snažno odgovoriti na predstojeće američko-južnokorejske vojne vježbe.

Japanske vlasti su rekle da je projektil pao u vodu unutar japanskog isključivog gospodarskog pojasa više od sat vremena nakon što je lansiran, što upućuje na to da je riječ o jednoj od najvećih sjevernokorejskih raketa. Tokio je rekao da zasad nema izvješća o oštećenjima brodova ili zrakoplova.

Do prvog sjevernokorejskog lansiranja od 1. siječnja došlo je nakon što je Sjeverna Koreja u petak zaprijetila "neviđeno čvrstim, snažnim" odgovorom dok se Južna Koreja i Sjedinjene Države pripremaju za svoje zajedničke godišnje vojne vježbe u sklopu napora da odvrate sve veće nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja, koja posjeduje nuklearno oružje, lansirala je prošle godine najveći broj raketa dosad, uključujući interkontinentalne balističke rakete ICBM koje bi mogle pogoditi bilo koje mjesto u SAD-u, a nastavlja pripreme za svoje prvo testiranje nuklearnog oružja od 2017.

Projektil velikog dometa lansiran je iz područja Sunana u blizini Pjongjanga, objavila je južnokorejska vojska. Međunarodna zračna luka Pjongjang se također nalazi na tom području, gdje je Sjeverna Koreja provela većinu testiranja svojih ICBM-ova.

Japanski premijer Fumio Kishida je na brifingu rekao da Japan snažno osuđuje lansiranje, koje je nazvao prijetnjom međunarodnoj zajednici.

Sjevernokorejski programi razvoja balističkih raketa i nuklearnog oružja zabranjeni su prema rezolucijama Ujedinjenih naroda, no Pjongjang tvrdi da je razvoj oružja nužan kako bi se suprotstavio "nasilnim politikama" Washingtona i njegovih saveznika.

Savezničke nuklearne strateške vježbe predviđene su za srijedu u Pentagonu i u njima će sudjelovati viši kreatori obrambenih politika iz obje države, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane. Dvije zemlje namjeravaju također održati širok raspon zajedničkih terenskih vježbi, uključujući vježbe gađanja, u narednim tjednima i mjesecima.

Otprilike 28.500 američkih vojnika je raspoređeno u Južnoj Koreji kao nasljeđe Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine, u kojem je sudjelovao SAD, i koji je završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom zbog čega su sukobljene strane tehničke i dalje u ratu.

Pjongjang je možda stvorio vojnu jedinicu, čija je zadaća upravljati novim interkontinentalnim balističkim projektilima, u skladu s nedavnim restrukturiranjem vojske, na što upućuju snimke državnih medija koje prikazuju vojnu paradu održanu 9. veljače.

ICBM-ova je na toj paradi bilo više nego ikada prije, uključujući i moguće novo oružje na kruto gorivo, koje bi Sjevernoj Koreji omogućilo da brže iskoristi svoje rakete u slučaju rata.

"Sjevernokorejska lansiranja projektila su često testiranja tehnologija u razvoju i bit će znakovito ako Pjongjang bude tvrdio (da je postigao) napredak s raketom dugog dometa na kruto gorivo", rekao je Leif-Eric Easley, profesor međunarodnih odnosa na sveučilištu Ewha u Seulu.

"Kimov režim bi ovo lansiranje mogao pokušati prikazati kao odgovor na američku obrambenu suradnju s Južnom Korejom i diplomaciju sankcija Ujedinjenih Naroda", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 00:52