MRAČNE NAJAVE S ISTOKA

Japan se sprema za rat i ruši rekordni vojni proračun: ‘Kina će napasti Tajvan. To vrijeme stiže...‘

Zbog nasljeđa Drugog svjetskog rata, Japan je svoju sigurnosnu politiku kreirao u suradnji sa SAD-om. No, to se poglavlje polako zatvara

Parada japanske vojske 

 Stanislav Kogiku/Afp/Profimedia/Stanislav Kogiku/Afp/Profimedia

Hipersonično oružje, krstareće rakete dugog dometa i rekordni vojni proračun koji će srušiti povijesnu gornju granicu potrošnje - nakon desetljeća ležanja u pritaji. Japan se aktivno priprema za mogućnost rata.

Iako su još uvijek ograničena ustavom - naslijeđem poraza nacije u Drugom svjetskom ratu - ulaganja u japansku vojsku tiho su se povećavala od 2015., ali su se uvijek i držala neslužbene granice od 1 posto BDP-a.

No, to je vrijeme gotovo. Ruska invazija na Ukrajinu i kineske vojne vježbe bez presedana oko Tajvana u Tokiju stvaraju osjećaj da bi se veliki sukob na japanskom pragu mogao dogoditi svakog trenutka - a Japan mora biti spreman, piše Telegraph.

"Kina pokušava silom promijeniti status quo u regiji i sada surađuje s ruskom vojskom", rekao je Fumio Ohta, umirovljeni admiral Japanskih pomorskih obrambenih snaga i bivši načelnik Glavnog stožera obavještajnih službi. "U međuvremenu, Sjeverna Koreja nastavlja s lansiranjem balističkih projektila i očekuje se da će u nadolazećim tjednima izvesti još jedan nuklearni test. S obzirom na okolnosti, jedino je razumno da Japan odgovori na ove izazove povećanjem svoje potrošnje za obranu", dodao je.

image

Japanski premijer Fumio Kishida

Shuji Kajiyama/Afp

Ministarstvo obrane ovog je tjedna zatražilo rekordnih 5,6 bilijuna jena (gotovo 40 milijardi eura) u proračunu za iduću godinu, u odnosu na 5,45 bilijuna jena godinu prije. Očekuje se da će ta brojka dodatno narasti na 6,5 ​​trilijuna jena kada se kasnije ove godine uključe brojne dodatne nabave, što bi bilo otprilike 1,2 posto BDP-a.

Među opremom, na popisu želja ministarstva, nalaze se domaće razvijene krstareće rakete s povećanim dometom većim od 1000 kilometara. Mogle bi dosegnuti Kinu ili Sjevernu Koreju s broda ili borbenog zrakoplova, što je jasan pomak prema poboljšanju sposobnosti prvog napada i radikalan odmak od prethodnog, isključivo obrambenog stava.

Ostali zahtjevi uključuju dva nova razarača opremljena protubalističkim raketnim sustavom Aegis, balističkim projektilima velike brzine i hipersoničnim oružjem.

"U ovom trenutku postoji značajna neravnoteža u raketnim sposobnostima između Japana i Kine, pa čak i Sjeverne Koreje", rekao je admiral Ohta. “Kina ima više od 1.000 balističkih projektila s dometom da dosegnu Japan, a postoje procjene da Sjeverna Koreja ima približno isti broj. Japan nema balističkih projektila. Moramo razviti sposobnost samostalnog napada i hipersonično streljivo kako bismo se mogli obraniti."

image

Japanske vojne snage

Stanislav Kogiku/Aflo/Profimedia/Stanislav Kogiku/Aflo/Profimedia

Od poraza Japana 1945., različite vlade dale su sve od sebe kako bi ograničile potrošnju na obranu, oslanjajući se umjesto toga na sigurnosni aranžman sa SAD-om koji jamči sigurnost nacije.

Ali promjenjiva geopolitička situacija drastično mijenja perspektivu javnog mnijenja u ovoj zemlji.

Novi japanski premijer Fumio Kishida obećao je "temeljno ojačati" obrambene sposobnosti nacije, a posljednjih dana opetovano izjavljuje da "Ukrajina danas može biti istočna Azija sutra".

Opisao je sigurnost u istočnoj Aziji kao "krhku" nakon ruske invazije na Ukrajinu i obećao "znatno" povećanje potrošnje kako bi pripremio Japan za regionalni sukob.

Nove smjernice koje je vlada usvojila u lipnju pozivaju Tokio da udvostruči potrošnju svojih oružanih snaga "unutar pet godina" i dostigne cilj NATO-a od 2 posto BDP-a u roku od 10 godina.

Inače, pet godina se smatra vremenskim okvirom u kojem će vjerojatno doći do kineske invazije na Tajvan.

"Xi Jinpingu mnogo znači 2027. godina jer će biti ponovno izabran kasnije ove godine i taj će mandat završiti 2027. On želi da reintegracija Tajvana u Kinu bude njegova ostavština", rekao je admiral Ohta. "Taj je period pred nama..."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:51