ENERGETSKA STRATEGIJA

JAPAN SE VRAĆA NUKLEARNOJ ENERGIJI Vlada želi pokrenuti reaktore ugašene nakon nesreće u Fukushimi

 AFP

TOKIO - Japanska vlada premijera Shinza Abea ipak se odlučila vratiti nuklearnoj energiji unatoč tome što je prethodna vlada nakon katastrofe u Fukushimi ugasila svih 50 preostalih japanskih nuklearki. Naime, japanska je vlada usvojila novu energetsku strategiju kojom se nuklearna energija navodi kao ključni dugoročni izvor električne energije. Prema usvojenom planu Japan će pokušati ponovno pokrenuti reaktore ugašene nakon nesreće u Fukushimi prije tri godine, a planira se i gradnja novih reaktora.

Pokušavajući umanjiti važnost ovakve promjene energetske politike japanski resorni ministar Toshimitsu Motegi je kazao kako još uvijek planiraju smanjiti svoju ovisnost o nuklearnoj energiji. Svoje prethodnike je kritizirao upravo zbog odluke o potpunom izbacivanju nuklearne energije iz Japana tvrdeći kako je to bilo neodgovorno za jednu zemlju siromašnu resursima kakva je Japan.

No, vladin plan nema konkretnih ciljeva vezanih uz određeni datum, jer je potrebno više vremena kako bi se pronašao 'najbolji miks' koji bi svakako uključivao i obnovljive izvore poput solarne, geotermalne i energije vjetra, kaže Motegi.

Ova je vladina odluka s političkog stajališta vrlo rizična s obzirom na to da ispitivanja javnog mnijenja pokazuju kako javnost još uvijek nema povjerenja u sigurnost nuklearnih elektrana i sposobnost vlade da ih nadgleda.

Zabrinutost je dodatno pojačao novi problem u Fukushima Daiichi nuklearki gdje je upravo zabilježen novi kvar koji je otežao sanaciju: oštećeni električni kabel na četiri je sata zaustavio ključni sustav za hlađenje zbog čega je zaustavljeno osjetljivo izvlačenje iskorištenih gorivnih štapova.

Ipak, ponovno korištenje nuklearne energije zagivaraju prije svega poslovni lobiji koji tvrde kako manjak električne energije donosi neizdržive probleme. Prije nesreće 2011. Japan je bio jedan od najvećih svjetskih proizvođača nuklearne energije, koja je zadovoljavala 30 posto njihovih potreba. Nakon zatvaranja reaktora prisiljeni su uvoziti veće količine nafte i plina što opterećuje vanjskotrgovinsku bilancu. Istovremeno, unatoč velikim prosvjedima na ulicama, izostala je organizirana opozicija nuklearnoj energiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:55