‘KODOKUŠI‘

Japan strahuje za svoje starije: Sedam milijuna starijih od 65 godina živi samo

Nijedna druga razvijena zemlja ne stari kao Japan, a razlog tomu je nizak prirodni priraštaj
 -/Panthermedia/Profimedia

Kodokuši ili "samotna smrt" dugo je vremena društveni problem u Japanu, zemlji s najstarijom populacijom u svijetu. Otprilike sedam milijuna starijih od 65 godina u Japanu živi samo i u vrijeme koronavirusa njihovo zdravstveno stanje izaziva posebnu zabrinutost.

Stručnjaci traže da im se u vrijeme pandemije pruži posebna skrb, no zbog mjera ograničenja kretanja često nije moguće otići im u posjet i provjeriti kako su.

To potpiruje strahove da će više starijih umrijeti samo, o čemu je nedavno pisao poslovni list Nihon Keizai Shimbun.

Nijedna druga razvijena zemlja ne stari kao Japan, a razlog tomu je nizak prirodni priraštaj. Više od četvrtine japanskog stanovništva starije je od 65 godina.

U isto vrijeme zbiva se sve veća migracija mladih u velike gradove što za velike dijelove zemlje znači polagano odumiranje s obzirom na to da ondje živjeti ostaju samo starci.

Država je nedavno obećala financijsku pomoć tijelima mjesne samouprave za brigu o tim ljudima.

Zdravstveni dužnosnici tijekom pandemije nastoje ostati s njima u telefonskom kontaktu i dobivati podatke o tomu kakvoga su zdravstvenog stanja.

Stručnjaci tvrde da je potrebno više iskoristiti moderna sredstva komunikacije poput tableta i video poziva, posebno stoga jer je sve više starijih sposobno njima baratati.

Država istodobno poziva starije da više učine sami za sebe kako bi smanjili rizike, poput izbjegavanja velikih gužvi, redovitog odlaska u šetnje i balansirane prehrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2021 14:24