ZAVRŠIO U ZATVORU

JAPAN U ŠOKU NAKON SEKSUALNOG NAPADA NA POP PJEVAČICU Istražitelje zapanjilo kad im je opsjednuti fan otkrio metodu kojom je otkrio gdje ona živi

Ilustracija
 Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Hibiki Sato, 26-godišnji Japanac optužen za proganjanje i seksualno napastovanje 21-godišnje pjevačice, čije ime nije objavljeno, policiji je rekao da ju je pronašao zahvaljujući selfie fotografiji na kojoj se u njezinom oku vidi odraz jedne stanice vlaka, piše BBC.

Policija je rekla da je Sato nakon proučavanja fotografije otišao na tu stanicu, pričekao da pjevačica dođe i pratio je do njezine kuće. Nakon incidenta je optužen da je 1. rujna ove godine u večernjim satima djevojku slijedio do kuće i seksualno napao.

Sato je policiji rekao da je velik obožavatelj pjevačice, koju je opisao kao japanskog "idola", specijalnu vrstu zabavljača ili zabavljačice čiji su glavni aduti atraktivan izgled, imidž i osobnost.

Napadač je policiji rekao da je stanicu vlaka pronašao uz pomoć Googleovog alata Street View nakon što je zumirao pjevačičin selfie. Rekao je i da je pomno proučio videa koja je pjevačica snimala u svom stanu kako bi doznao orijentaciju i lokaciju njezina stana. Proučavao je i poziciju zastora na njezinim prozorima te količinu svjetlosti koja kroz prozore ulazi u njezin stan.

Ovaj je slučaj ponovno u prvi plan stavio pitanje cyber sigurnosti i proganjanja ljudi jer je napadač sve informacije dobio iz fotografije koju je pjevačica svojevoljno objavila na internetu. "Fotografije visoke kvalitete sadržavaju puno više detalja na temelju kojih se nekoga može locirati. Dodaju li se tome podaci koji se mogu doznati putem servisa kao što su Google Street View, šanse da ćete nekoga pronaći znantno se poboljšavaju", rekao je Eliot Higgins, osnivač istraživačkog portala Bellingcat.

"Čak i najmanji detalji mogu otkriti puno informacija o tome gdje je neka fotografija snimljena i tko se u njoj nalazi", dodao je Higgins. "Nikada nemojte objavljivati nešto što ne biste htjeli da vide vaš šef, partner ili najgori neprijatelj. Danas se može provaliti i u najprivatniji sadržaj."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:41