JAČAJU OBRAMBENU MOĆ

Japan udvostručuje vojni proračun! ‘Već sada možemo vidjeti da je međunarodni poredak ugrožen...‘

U dokumentu japanske vladajuće stranke predlaže se udvostručenje vojnog proračuna u sljedećih pet godina

Arhivska fotografija

 Behrouz Mehri/Afp

Ukrajinski rat izaziva posljedice i na drugim kontinentima. Jedna od njih je i radikalno povećanje vojnog budžeta Japana, što je japanski premijer Fumio Kishida najavio na ovotjednom sastanku s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, piše Slobodna Dalmacija.

- Drastično ćemo ojačati obrambene sposobnosti za osiguranje nacionalne sigurnosti - poručio je Kishida.

U dokumentu japanske vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP), koji je agencija Reuters dobila na uvid, predlaže se udvostručenje vojnog proračuna u sljedećih pet godina, s ciljem da se izdvajanje od jedan posto BDP-a za obranu poveća na dva posto.

Osim već klasičnih sigurnosnih briga zbog rastuće vojne potrošnje Kine - s kojom Japan ima dugogodišnji teritorijalni spor - i raketnih prijetnji Sjeverne Koreje, japanski dužnosnici strahuju i da bi ruski napad na Ukrajinu mogao potaknuti nestabilnost u istočnoj Aziji.

- Dokument kaže da je Ukrajina pokazala da se u ovom trenutnom globalnom geopolitičkom okruženju nijedna zemlja ne može braniti sama - rekla je u razgovoru za američki portal Breaking Defence dr. Rikki Kersten, profesorica suvremene japanske povijesti na Australskom nacionalnom sveučilištu.

Analitičari ocjenjuju da se radi o nastavku trenda kojim vladajući LDP transformira Japan, pretvarajući ga od zemlje koja je nakon Drugog svjetskog rata prigušivala svoje vojne ambicije u zemlju čija je vojska sposobna projicirati sve veću moć.

Također, u analizama se ističe da sličnu vojnu evoluciju prolazi i glavni japanski saveznik iz Drugog svjetskog rata - Njemačka.

Nakon što je desetljećima pokazivala militarističku suzdržanost, Njemačka je po ruskoj agresiji na Ukrajinu odobrila ogromno povećanje svog vojnog proračuna od 100 milijardi eura (oko 113 milijardi dolara), što je do prije samo nekoliko tjedana bilo nezamislivo.

- Pogledajte kako je Njemačka morala odgovoriti na ovu hitnu situaciju u svom dvorištu. Morali su, u vrlo kratkom roku, dramatično povećati svoj proračun kako bi izašli u susret izvanrednom stanju. Japan bi bio neodgovoran kad ne bi predvidio sličnu situaciju i djelovao unaprijed - rekla je dr. Kersten, zaključivši da ukrajinski rat opravdava ovako drastičnu promjenu u japanskoj politici.

- Ne samo da se Japan suočava s prijetnjom bez presedana u svojim regijama, već sada možemo vidjeti da je liberalni međunarodni poredak ugrožen - poručila je australska znanstvenica.

Kako je vojni proračun Japana lani iznosio oko 47 milijardi dolara, ovo dvostruko povećanje značilo bi da će Zemlja izlazećeg sunca za vojsku sada izdvajati skoro 100 milijardi dolara, gotovo kao Njemačka.

Time bi ove dvije države po visini izdvajanja za vojsku preskočili niz zemalja (Francusku, Britaniju, Rusiju i Indiju), te došli na treće i četvrto mjesto ljestvice, odmah iza SAD-a i Kine, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:24