MJERA OPREZA

Japan zbog omikrona zabranio strancima ulazak u zemlju: ‘Moramo spriječiti najgori scenarij‘

Japanski državljani koji se vraćaju iz većeg broja neimenovanih zemalja morat će ostati u karanteni u za to namijenjenim objektima
 Ilustracija/Masanobu Nakatsukasa/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Japan je u ponedjeljak priopćio da će zabraniti ulazak strancima zbog širenja omikron varijante koronavirusa, pridružujući se Izraelu u najstrožim graničnim mjerama od otkrića nove varijante.

"Kako bi se spriječio najgori scenarij i kao mjera opreza, Japan će od 30. studenoga u ponoć zabraniti strancima ulazak u zemlju", rekao je premijer Fumio Kishida novinarima.

Japanski državljani koji se vraćaju iz većeg broja neimenovanih zemalja morat će ostati u karanteni u za to namijenjenim objektima, dodao je.

Japan je u petak najavio da će postrožiti graničnu kontrolu za putnike iz šest afričkih država.

To se događa samo nekoliko tjedana nakon što je Kishidina administracija ublažila mjere karantene za strane poslovne putnike kako bi se potaknulo gospodarstvo.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi određivanje stupnja ozbiljnosti omikrona, otkrivenog prvo u Južnoj Africi, moglo trajati "nekoliko dana do nekoliko tjedana" u nedostatku informacija o tome razlikuju li se njegovi simptomi od simptoma drugih varijanti.

Japan dosad nije otkrio niti jedan slučaj omikrona. Utvrđeno je da je jedan putnik iz Namibije pozitivan na koronavirus, a provode se daljnji testovi kako bi se utvrdilo radi li se o novoj varijanti, rekao je ministar zdravstva Shigeyuki Goto na konferenciji za novinare.

Zemlje širom svijeta donijele su razne mjere otkako je WHO omikron nazvao "zabrinjavajućom varijantom", ali do Kishidine objave, Izrael je bio jedina zemlja koja je zabranila ulazak svim strancima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:36