PAKET NADOGRADNJE

JAPANCI DOGOVORILI VELIKI VOJNI POSAO Modernizirat će skoro 100 borbenih aviona F-15J i za to će Amerikancima platiti pozamašan iznos

F-15J u letu
 PJF / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država odobrilo je zahtjev Japana da im proda paket nadogradnji za 98 borbenih aviona F-15J, piše Defense News.

Američka Agencija za suradnju na poljima sigurnosti i obrane javila je američkom Kongresu prije dva dana da je zahtjev Japana odobren. Paket nadogradnje za 98 zrakoplova treba bi koštati oko 4,5 milijardi američkih dolara.

To bi Japanu omogućilo da nadogradi svoju flotu zrakoplova F-15J na konfiguraciju "super presretača" (JSI). Avionima će se dodati napredniji AESA radar, nova računala i oprema za elektronsko ratovanje, a omogućit će im se i da nose širi arsenal oružja.

Japanske zračne obrambene snage u svojoj floti imaju otprilike 200 F-15J borbenih aviona, a ti su zrakoplovi namijenjeni za zračnu obranu te gotovo da ne mogu napadati mete na zemlji.

Inače, čini se da će se paket nadogradnje oslanjati na konfiguraciju nove verzije F-15 borbenog aviona, F-15X. U Boeingu su se nedavno pohvalili da će F-15X Advanced Eagle imati najbrži kompjutor na svijetu, "fly by wire" sustav upravljanja i najmoderniji AESA radar. Kako navodi Defence blog, novi F-15X trebao bi nositi još više naoružanja (najmanje 16 projektila, bilo zrak-zrak ili zrak-zemlja, te cijeli dijapazon "pametnih" bombi), i dalje bi letio brzinom većom od 2,5 Macha. Boeing tvrdi da će trošak leta za F15X biti najviše 27.000 dolara po satu, dok će mu životni vijek biti impresivnih 20.000 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:47