NA PRAGU POVIJESTI

Japanci: Naša letjelica je na Mjesecu. Radi, ali možda se prevrnula. A na sunce ćemo možda čekati i mjesec dana...

Ako je SLIM uspješno sletio na Mjesec, Japan će postati peta zemlja kojoj je to uspjelo

Lansiranje letjelice na Mjesec

 Handout/Afp

Japanska aeronautička i svemirska istraživačka agencija (JAXA) objavila je u petak u popodnevnim satima da je njezina bespilotna svemirska letjelica sletjela na Mjesec te da komunicira sa Zemljom, ali da ne može stvarati struju pomoću svojih solarnih panela, pišu The Associated Press i The Guardian.

Lev-1 i Lev-2, roboti veličine ljudske šake, uspješno su aktivirani prije nego što je Pametni lender za istraživanje Mjeseca (eng. Smart Lander for Investigating Moon; SLIM) sletio na Mjesec. Lev-1 trebao bi skakutati i pomoću termometra, mjerača radijacije i senzora za nagibe prikupljati podatke. Lev-2, minijaturni rover koji nalikuje lopti, a koji je dizajniran u suradnji s tvrtkom za proizvodnju igračaka Tomy, trebao se otvoriti i iz njega su trebale izviriti dvije kamere.

Hitoshi Kuninaka, ravnatelj JAXA-e, rekao je u petak na konferenciji za medije da JAXA slijetanje SLIM-a na Mjesec smatra uspješnim jer je letjelica poslala rezultate telemetrije, što znači da većina opreme u SLIM-u radi.

Kuninaka je rekao da je do problema sa solarnim panelima možda došlo jer se SLIM nalazi u neželjenom položaju. Dužnosnici su rekli da se tek treba utvrditi je li SLIM odradio precizno poniranje. To bi se moglo doznati za mjesec dana nakon što se prikupe svi potrebni podaci. Dužnosnici su dodali da je SLIM fotografirao površinu Mjeseca prije nego što je na nju sletio.

Kuninaka je rekao da bi sunčeve zrake mogle udariti solarne panele nakon što se pozicija Mjeseca promijeni, što će SLIM-u omogućiti da napuni svoje baterije. Međutim, na to bi se moglo čekati i mjesec dana. Ravnatelj JAXA-e rekao je da će se snaga koja je u baterijama prisutna koristiti za prebacivanje SLIM-ovih podataka na Zemlju. Kuninaka je dodao da JAXA trenutno ne zna je li se SLIM možda prevrnuo jer još uvijek nije zaprimila sve podatke.

Pametni lender za istraživanje Mjeseca (eng. Smart Lander for Investigating Moon; SLIM) sletio je na Mjesec u petak oko 16:20 sati (12:20 sati u subotu po tokijskom vremenu).

Ako je SLIM uspješno sletio na Mjesec, Japan će postati peta zemlja kojoj je to uspjelo. Prethodno su na Mjesec sletjele letjelice iz Sjedinjenih Američkih Država, Sovjetskog Saveza, Kine i Indije.

Dok se SLIM približavao površini Mjeseca, JAXA je rekla da sve ide prema planu, a kasnije je rekla da je SLIM sletio na Mjesec. JAXA, međutim, nije rekla je li SLIM uspješno sletio na Mjesec.

image

Smart Lander for Investigating Moon

Handout/JAPAN AEROSPACE EXPLORATION AGENCY (JAXA)/AFP

SLIM je prema površini Mjeseca počeo ponirati u petak u ranim jutarnjim satima, a 15 mu je minuta trebalo da se približi na 10 kilometara do površine Mjeseca, rekla je JAXA.

Kada je on površine bio udaljen pet kilometara, SLIM je počeo ponirati vertikalno, a paralelni pokret koji je trebao izvesti kako bi pronašao sigurno mjesto za slijetanje trebao je napraviti na 50 metara od površine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:01