ŠESTA GENERACIJA

JAPANCI ULAZE U UTRKU RATNIH ZRAKOPLOVA BUDUĆNOSTI? Mitsubishi predstavio moćni prototip X-2

 Reuters

Krajem siječnja Japan je otkrio prototip novog ratnog aviona pod radnim nazivom Mitsubishi X-2.

Ovaj prototip trebao bi proći kroz niz pokusnih letova i drugih testova tijekom sljedeće dvije godine nakon čega bi se trebala donijeti konačna odluka o tome hoće li Japan razvijati vlastiti borbeni zrakoplov koji bi, ako cijeli projekt prođe uspješno, bio lovac šeste generacije (lovce pete generacije imaju samo SAD, Rusija i Kina, uz to da su ruski i kineski u zadnjoj fazi razvoja). Prototip je poznat i pod nazivom "Shinshin" ("Duh srca"), a njegov je razvoj trajao više od deset godina, a ovaj mjesec bi trebao imati svoj premijerni let.

Razlog zašto Japanci razmišljaju o ulasku u ovako skup projekt je američka zabrana kupnje njihova lovca pete generacije F-22 Raptor, kojeg se smatra među najboljim, ako ne i najboljim na svijetu. No, zbog osjetljive i napredne tehnologije Amerikanci su 2006. zabrani izvoz i prodaju F-22 te su Japanci bili prisiljeni okrenuti se vlastitom projektu ili kupovati od nekog drugog. Budući da osim Kineza i Rusa, koji im nisu saveznici, izbor za lovca pete generacije praktički nije postajao, odlučili su se za prvu varijantu.

O novom zrakoplovu nije otkriveno mnogo informacija, ali su neke stvari očite iz predstavljanja. Dug je 14 metara, s rasponom krila od 9 metara i dizajnom koji je izabrao opciju s dva motora. Od zanimljivih detalja, X-2 će imati mogućnost kontrole smjera potiska mlaznih motora, što bi mu trebalo omogućiti izvrsne manevarske sposobnosti.

Što se tiče arsenala kojim će X-2 raspolagati, on je uglavnom u fazi razvoja. No, dalekometni projektili Mitsubishi AAM-4B s naprednom tehnologijom lociranja mete već su razvijeni te bi mogli biti instalirani na ovaj zrakoplov, za razliku od nesretnog i naručenog F-35 koji je premali da bi ih nosio. Naravno, avion bi trebao imati i najmoderniju "stealth" tehnologiju koja bi ga skrivala od detekcije na radaru.

Treba napomenuti da je riječ o prototipu koji bi se umnogome mogao razlikovati od jednom završenog modela, ako do toga ikad dođe. Naime, razvoj američkog lovca F-22 koštao je oko 70 milijardi dolara, a nedovršenog F-35 borbenog aviona 400 milijardi, s velikim upitnikom hoće li se ikada pokazati isplativim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:10