KOLAPS GLOBALNOG PORETKA

Japancima je prekipjelo! ‘Bili smo preveliki pacifisti. E sad ćemo postati normalni...‘

Japan je nedavno pristao podići vojnu potrošnju na 2 posto BDP-a u sljedećih pet godina, čime bi imao treći najveći obrambeni proračun na svijetu

Japanske snage samoobrane

 /Profimedia

Uznemirene jačanjem kineske vojske i sve izraženijim teritorijalnim prijetnjama, zemlje Azije i Pacifika povećavaju proračune za obranu, zajedničku obuku, proizvodnju oružja i vojnu infrastrukturu.

Zemlje u regiji se nadaju da će time obeshrabriti Kinu da se još više približi Rusiji. Ali, to povećanje vojne obrane također odražava pad povjerenja u Sjedinjene Američke Države. Rat u Ukrajini smanjio je, naime, američki politički kapital i materijalnu potporu. U mnogim azijskim prijestolnicama postoje sumnje u sposobnost američke vojske da se prilagodi i zaustavi napredovanje Kine, a sve je veća i zabrinutost oko toga kako bi Washington mogao pretjerano reagirati na kineske provokacije ili se čak u potpunosti povući. Pojedine azijske zemlje se također brinu da bi ih suradnja sa SAD-om mogla učiniti metom kineske vojne ili ekonomske odmazde, piše The New York Times.

Nedavni sastanak između kineskog čelnika Xi Jinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina pojačao je nervozu među čelnicima azijskih država.

Rat u Ukrajini doveo je do promjene globalne moći i udaljio Japan od gotovo 80-godišnje pacifističke tradicije. Japanski premijer, Fumio Kishida, pojavio se u glavnom gradu Ukrajine u isto vrijeme kada je Xi bio u posjetu Moskvi. Indija je s Japanom i Vijetnamom održala vježbu borbenih aviona. Malezija kupuje južnokorejske borbene zrakoplove. Američki dužnosnici gomilaju zalihe oružja na Tajvanu, kako bi ga pretvorili u "nakostriješenog dikobraza" koji ne izgleda privlačno Kini, a Filipini planiraju proširiti piste i luke za dosad najveću američku vojnu prisutnost u toj zemlji posljednjih nekoliko desetljeća.

Hipersonično oružje

U 2000. vojni izdaci u Aziji i na Pacifiku iznosili su 17,5 posto svjetskih troškova obrane, prema Stockholmskom institutu za istraživanje mira (SIPRI). U 2021. su iznosili 27,7 posto (bez Sjeverne Koreje) i od tada je vojna potrošnja dodatno porasla.

Kineski rast bio je glavni pokretač tog povećanja. Peking troši oko 300 milijardi dolara godišnje na svoju vojsku, prema podacima SIPRI-ja, u odnosu na 22 milijarde dolara u 2000. godini. Usporedbe radi, SAD godišnje na obranu troši više od 800 milijardi dolara.

I dok američka vojna potrošnja pokriva globalnu mrežu, Kina se usredotočila na Aziju i zastrašivanje svojih susjeda. Nuklearni arsenal Pekinga manji je od arsenala SAD-a i Rusije, ali i ovdje se jaz počinje smanjivati. Do 2030. godine, procjenjuje američko Ministarstvo obrane, Kina će proširiti svoj nuklearni arsenal s trenutnih 400 nuklearnih bojevih glava na 1000. Peking već ima više kopnenih lansera od SAD-a, zbog čega neki pozivaju Pentagon ne samo da modernizira vlastitu tehnologiju, već i da poveća svoje zalihe nuklearnih bojevih glava.

Iako su mnoga kineska oružja manje napredna od američkih, i to se počinje mijenjati kako Kina predstavlja nove borbene zrakoplove i projektile.

Glavni znanstvenik američke obrambene obavještajne agencije DIA, Paul Freisthler, rekao je Kongresu ranije ovog mjeseca da se čini da Kina sada ima vodeći svjetski arsenal hipersoničnog oružja, koje može letjeti nekoliko puta brže od zvuka i njime se može upravljati u letu, što ih čini mnogo težima za presretanje.

Ubojica Guama

Kina je testirala svoj interkontinentalni balistički projektil DF-41, koji je oplovio svijet 2021. Također, kineska balistička raketa DF-26 može biti naoružan konvencionalnom ili nuklearnom bojevom glavom, a kineski mediji ju nazivaju "ubojicom Guama" jer može dosegnuti američke vojne baze na otoku.

Nedavne izjave američkih zapovjednika da bi Kina mogla napasti Tajvan do 2027. podigle su razinu zabrinutosti u regiji. Qin Gang, kineski ministar vanjskih poslova, upozorio je ranije ovog mjeseca da bi sukob između njegove nacije i SAD-a bio neizbježan ako Washington "nastavi ići krivim putem".

Sada kada mnoge vrste projektila iz Kine i Sjeverne Koreje mogu pogoditi velike američke baze u Japanu i Guamu, Washington se odlučio na "raspršeni pristup" u Indo-Pacifiku, u kojem je stacionirao oko 300.000 vojnika. Filipini, Japan, Australija, Palau i Papua Nova Gvineja rade s dužnosnicima američkog Ministarstva obrane na proširenju vojnog pristupa i objekata, često sa SAD-om koji predlaže ulaganja u zajedničku infrastrukturu. Nedavna multilateralna vježba Cope North 2023 u kojoj su sudjelovali Australiji, Japan i SAD na Tinianu, nagovijestila je tu umreženu vojnu budućnost.

Japanska vlada za to vrijeme pokušava reinterpretirati Ustav koji je usvojila 1947. Japan je, naime, nakon Drugog svjetskog rata prigrlio pacifizam, ali sada se, poput Njemačke, zemlja ponovno naoružava. Japan je nedavno pristao podići vojnu potrošnju na 2 posto BDP-a u sljedećih pet godina, čime bi imao treći najveći obrambeni proračun na svijetu.

"Posljednjih nekoliko desetljeća bili smo pretjerano pacifistička nacija. Sada postajemo normalni", rekao je bivši japanski diplomat Kuni Miyake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:42