UDAJE SE I BJEŽI

Japanska princeza zbog ljubavi prošla kroz pakao, tabloidi razapeli njenog zaručnika: ‘Kako se usuđuje!‘

Zbog pritiska tradicionalističke javnosti i obitelji, 30-godišnjoj princezi dijagnosticiran je PTSP
princeza Mako i Kei Komuro 
 SHIZUO KAMBAYASHI/POOL/AFP

Japanska princeza Mako, nećakinja japanskog cara, vjenčat će se sljedeći tjedan za pučanina Keija Komoura. Triput odgođeno vjenčanje će se nakon niza skandala održati bez carske ceremonije, a princeza se odrekla i dodatka za vjenčanje od 1,3 milijuna dolara. Dvoje 30-godišnjaka živjet će u SAD-u, gdje Komuro radi u odvjetničkom uredu.

Princeza Mako prošla je pakao da bi se izborila za svoju ljubav. Pošto tradicionalni Japanci nisu mogli prihvatiti da u kraljevsku obitelj uđe osoba koja nije plave krvi, tri godine su morali odgađati brak, a zbog sukoba s okolinom princezi je dijagnosticiran PTSP, posttraumatski stresni poremećaj.

Mako i Kei upoznali su se 2012. kao studenti na Međunarodnom kršćanskom sveučilištu u Tokiju, gdje je Mako studirala povijest umjetnosti. Pet godina kasnije kraljevska obitelj objavila je da su u vezi. Najavili su vjenčanje godinu dana kasnije, planirano za studeni 2018. Međutim, vjenčanje je odgođeno, uz službeno objašnjenje da paru treba više vremena kako bi se dogovorili oko vjenčanja i pripremili se za bračni život.

Vjenčanje je odgođeno zbog optužbi bivšeg zaručnika Komurove majke: on je tvrdio da su mu majka i sin Komuro ostali dužni 35.000 dolara. Mediji su naveliko pisali o tome. Komuro je objašnjavao da su taj novac dobili na poklon, a ne posudili. Princezin otac, princ Akishino, izjavio je da je vjenčanje nemoguće dok se ne riješi financijski spor. U studenome 2020. princeza Mako izlazi u javnost s porukom da ona i Komuro vjeruju da je brak za njih nužan, ali njezin otac ponovo upozorava da se financijski spor mora riješiti. U travnju ove godine Komuro izlazi u javnost sa izjavom dugom 24 stranice, u kojoj kaže da će platiti nagodbu s bivšim zaručnikom svoje majke.

U rujnu 2018. Komuro je otišao u SAD na studij prava na Sveučilišta Fordham, u Japan se vratio u rujnu 2021., ali s kosom vezanom u rep, što je ponovno izazvalo skandal. Kako se usuđuje to napraviti carskoj obitelji, razapeli su ga tabloidi. Par tjedana kasnije, kad je išao posjetiti roditelje svoje zaručnice, repa više nije bilo.

Komuro je u svibnju završio pravni fakultet i počeo raditi u jednom njujorškom odvjetničkom uredu. Mladi par objavio je da će živjeti u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:47