POTPUNA AUTONOMIJA

Japanska vlada ima novu agendu za ekonomsku sigurnost: ‘Nećemo više biti ovisni o drugim zemljama...‘

Planiraju povećati i proračun za obranu iznad 2 posto BDP-a, čime Japan napušta dosadašnju politiku potrošnje na obranu ispod 1 posto
Akira Amari
 Kazuhiro Nogi/AFP

Glavni tajnik japanske vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP) Akira Amari u subotu je izložio politiku nove japanske vlade o ekonomskoj sigurnosti, koja je fokusirana na dva stupa - "stratešku autonomnost i stratešku neophodnost".

Prvo se odnosi na postizanje da se japansko gospodarstvo ne oslanja pretjerano na druge zemlje, a drugo na proširenje područja u kojima je Japan neophodan industrijskim strukturama drugih država, izjavio je Amari.

"Autonomija znači razumijevati naše točke zagušenja i njihovo ispravljanje... neophodnost znači osiguravanje točki zagušenja ostalih", rekao je Amari na sastanku stručnjaka o američko-japanskom savezništvu putem video poruke.

Proteklih godina Amari je bio usredotočen na stvaranje politika koje će Japanu omogućiti da postane manje ovisan o drugim zemljama, dok se širi u područjima koja su drugima neoophodna.

Nova administracija premijera Fumia Kishida uspostavila je novo ministarstvo koje nadgleda ekonomsku sigurnost. Amari je za iduću godinu najavio donošenje zakona koji će promovirati spomenutu agendu.

Ta njegova agenda pokriva širok portfelj tema, od zaštite senzitivne tehnologije do pitanja komunikacije, energije, transporta, pomorske logistike, financija i zdravstvene skrbi.

"Moramo provjeriti jesu li naši dobavni lanci sposobni osigurati stabilnu ponudu kritičnih roba. Ako imamo dobavne lance u rizičnim zemljama, trebamo ih prebaciti našim saveznicima ili proizvoditi kod kuće čak i ako je to skuplje", izjavio je Amari.

Po njegovim riječima, to uključuje i proizvode poput medicinskih maski i rukavica, čija proizvodnja u Japanu nije dostatna za domaće potrebe. Japan je, naime, pretrpio akutnu nestašicu medicinske opreme kada je izbila pandemija covida-19.

LPD je tijekom izborne kampanje poručivao i da će razmotriti svoj odgovor na pojačanu kinesku vojnu aktivnost oko tajvanskog tjesnaca i njegovih otočiča u zapadnom Pacifiku koji kontrolira Japan, a na to polaže pravo i Kina. Planiraju stoga povećati proračun za obranu iznad 2 posto BDP-a, čime Japan napušta dosadašnju, desetljećima dugu politiku potrošnje na obranu ispod 1 posto BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 07:59