NOVI OBLIK KAPITALIZMA

Japanski premijer pokrenuo vijeće za formiranje strategije za redistribuciju bogatstva

"Da bi se postigao snažan gospodarski rast, nije dovoljno oslanjati se samo na tržišno natjecanje. To neće pomoći široj populaciji"
Japanski premijer Fumio Kishida
 Masanori Genko/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Japanski premijer Fumio Kishida pokrenuo je u petak vijeće zaduženo za formiranje strategije koja bi adresirala dohodovne nejednakosti i redistribuirala bogatstvo, što Kishida naziva "novim oblikom kapitalizma".

Krucijalni je to dio Kishidine ekonomske politike koja kombinira "Abenomiku" bivšeg premijera Shinza Abea s naporima za izravnijom redistribucijom bogatstva od kompanija prema kućanstvima.

Dan ranije je Kishida raspustio parlament, a na parlamentarnim će izborima glavna tema biti ekonomski oporavak nakon pandemije.

"Da bi se postigao snažan gospodarski rast, nije dovoljno oslanjati se samo na tržišno natjecanje. To neće donijeti plodove rasta široj populaciji", rekao je Kishida na konferenciji za novinare u četvrtak, založivši se za jači utjecaj vlade na ekonomiju s ciljem raspodjele više bogatstva kućanstvima.

Vijeće će se prvi puta sastati kasnije ovoga mjeseca, a prvi prijedlozi trebali bi stići do kraja godine pa mogu biti uzeti u obzir u raspravi o poreznoj reformi za iduću fiskalnu godinu, kazao je novinarima u petak ministar gospodarstva Daishiro Yamagiwa.
Predsjednik vijeća je Kishida, a u njemu su još i ministri, kao i 15 poduzetnika, znanstvenika, predstavnika sindikata itd.

Kishidino vijeće zamjenjuje prethodno vladino vijeće za strategiju rasta, koje je pomoglo pri implementiranju prioriteta Kishidinog prethodnika Yoshihide Suge, poput promicanja digitalizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 16:29