PODNOSI OSTAVKU

Japanski premijer se povlači: ‘Želim se fokusirati na borbu protiv koronavirusa‘

Prije Abea - japanskog premijera s najduljim stažom, s osmogodišnjim mandatom - zemlja je imala šest premijera u isto toliko godina
Yoshihide Suga
 Behrouz Mehri/AFP

Japanski premijer Yoshihide Suga rekao je u petak da će se povući, ostavljajući mjesto za novog premijera nakon jednogodišnjeg mandata narušenog nepopularnim odgovorom na covid-19 i sve slabijom potporom javnosti.

Sugi, koji je dužnost preuzeo nakon ostavke Shinza Abea u rujnu prošle godine zbog lošeg zdravstvenog stanja, potpora javnosti pala je ispod 30 posto, dok se država bori s najgorim valom zaraze covidom-19 uoči općih izbora ove godine.

Sugina odluka u petak da se ne kandidira na izborima za čelništvo vladajuće Liberalno demokratske stranke (LDP) znači da će stranka izabrati novog čelnika koji će postati premijer.

Prije Abea - japanskog premijera s najduljim stažom, s osmogodišnjim mandatom - zemlja je imala šest premijera u isto toliko godina, uključujući i Abeov prvi problematični jednogodišnji mandat.

"Želim se usredotočiti na odgovor na koronavirus, pa sam na sastanku izvršnog odbora LDP -a rekao da sam odlučio ne sudjelovati u utrci za stranačko vodstvo", rekao je Suga novinarima.

"Potrebna je ogromna energija za odgovor na koronavirus i za utrku za stranačko vodstvo", dodao je. "Procijenio sam da ne mogu žonglirati s oboje i da se moram koncentrirati na jedno od toga dvoga".

Dužnosnici vladajuće Liberalno demokratske stranke (LDP) rekli su da će Suga završiti svoj mandat predsjednika, što znači da će ostati sve dok njegov nasljednik ne bude izabran na stranačkim izborima najavljenima za 29. rujna.

Gotovo je sigurno da će pobjednik biti premijer zbog većine koju LDP ima u donjem domu.

Vlada razmatra održavanje općih izbora 17. listopada.

Fumio Kishida, bivši ministar vanjskih poslova, natječe se za mjesto čelnika stranke.

Kishida je u četvrtak kritizirao Sugin odgovor na koronavirus i pozvao na paket poticaja za borbu protiv pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 22:01