MOGLI SU SPRIJEČITI KATASTROFU

Japanski seizmolozi predvidjeli potres deset dana ranije, ali Vlada nije reagirala

'Upozoravamo sve kako su potresi u direktnoj vezi sa Sunčevom aktivnošću, a ona je u ovom trenutku pojačana', rekao je profesor Biagi
 AFP

Japanski seizmolozi još su 1. ožujka uočili znakove velikog potresa i svoja otkrića priopćili Vladi , ali ona nije učinila ništa kako bi spriječila katastrofu.

Ove informacije je potvrdio talijanski seizmolog Pier Francesco Biagi, inače profesor fizike i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za predviđanje potresa uz Japanca Masashija Hayakawu i Olega A. Molčanova.

- Potres se može predvidjeti i do deset dana unaprijed, s točnošću od otprilike 80 posto. Epicentar još uvijek ne možemo predvidjeti točno, ali možemo s odstupanjem od stotinu kilometara - rekao je Biagi.

Očito je, smatra, kako upozorenja nisu bila dovoljno uvjerljiva za one koji donose odluke, a koštalo ih je to tisuća života i milijardi dolara zbog počinjene štete.

- Upozoravamo SAD da obnovi svoj Nacionalni program za smanjenje opasnosti od potresa, ali ne slušaju nas. Upozoravamo sve kako su potresi u direktnoj vezi sa Sunčevom aktivnošću, a ona je u ovom trenutku pojačana. To znači da će u bliskoj budućnosti biti sve više i više potresa. A da bi ih ozbiljnije pratili i predviđali trebalo bi u svemir poslati usavršene nano-satelite. Njihova cijena nije toliko skupa ako se pogleda što bi sve spriječili. Prvi bi koštao milijun eura, a svaki sljedeći oko 600 tisuća - kaže Biagi.

Trenutno u svijetu ozbiljne programe predviđanja potresa imaju Japan, Italija, Grčka i Rusija , ali upitno je koliko ih ozbiljno shvaćaju oni koji ih financiraju, što se na iznimno katastrofalan način moglo vidjeti na slučaju Japana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:37